Makro: Důvěra stavitelů domů v USA stagnuje

16.12.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Důvěra amerických stavitelů domů se v prosinci udržela na stabilní, nicméně nízké úrovni a odráží současný stav ekonomiky. Stavební společnosti...

...negativně vnímají pomalé oživení na trhu práce, nárůst exekucí a velmi náročné úvěrové podmínky jak pro stavitele tak zákazníky. Na trhu jsou nadále nejnižší ceny domů a úrokové sazby úvěrů na bydlení v historii. Optimismus zaznamenali pouze na americkém severovýchodu.

Prosincový průzkum celonárodní asociace stavitelů domů NAHB a Wells Fargo uvedl, že realitní tržní index (HMI) podle očekávání stagnoval na úrovni 16 bodů, byl o 3 body vyšší než letošní minimum v srpnu a září. Průzkum odráží současné a budoucí vnímání prodeje jednogeneračních domů a zájem zákazníků. V květnu HMI vyskočil na 22 bodů a atakoval tříleté maximum, podpořen federální politikou bydlení. Na historické minimum 8 bodů klesl v lednu 2009.

Indikátor současné a budoucí situace v prosinci stagnoval na hladině 16 bodů resp na 25 bodů. Ukazatel zájmu zákazníků klesl o 1 bod na 11 bodů. Hladina 50 odděluje růst od poklesu, průzkum se provádí od ledna 1985. V době svého vrcholu v roce 2005 ukazatel HMI osciloval okolo 70 bodů.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE