Jak snadno a rychle vyplnit daňové přiznání

20.03.2003 | , Finance.cz
DANĚ


Konec března se již nezadržitelně blíží. Víte, jak správně vyplnit daňové přiznání, kdy jej odevzdat a kdy vypočtenou daň zaplatit? Vyplněním daňového přiznání však obíhání úřadů nekončí. Co všechno musíte udělat, abyste byli úspěšní?

Vyplňte si daňové přiznání sami

PŘIZNÁNÍ TYPU A
Přiznání k dani z příjmů fyzických osob pro poplatníky mající příjmy pouze ze závislé činnosti a z funkčních požitků ze zdrojů na území České republiky tzv. typ A. Tiskopis má označení 25 5405/A MFin 5405/A vzor č. 6
Příslušné pokyny k vyplnění - "Pokyny k vyplnění Přiznání k dani z příjmů fyzických osob pro poplatníky mající příjmy pouze ze závislé činnosti a z funkčních požitků ze zdrojů na území České republiky" - mají označení 25 5405/1A MFin 54051/A vzor č. 8. Tiskopis ve svém důsledku zaznamenal minimum změn, které lze označit za kosmetické.

PŘIZNÁNÍ TYPU B
Přiznání k dani z příjmů fyzických osob tzv. typ B. Tiskopis je označen 25 5405 MFin 5405 vzor č. 9. Příslušné pokyny k vyplnění - "Pokyny k vyplnění Přiznání k dani z příjmů fyzických osob tzv. typ B - mají  označení 25 5405/1 MFin 5405/1 vzor č. 10.
Formulář je určen poplatníkům majícím příjmy z podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, příjmy z kapitálového majetku, příjmy z pronájmů a ostatní příjmy, které nelze zařadit do předchozího výčtu.
Podle § 40 odst. 2 ZSDP lze daňové přiznání účinně podat také na sestavách z počítače, které mají údaje, obsah i uspořádaní údajů zcela totožné s tiskopisem vydaným ministerstvem financí.

Formulář přiznání k dani z příjmů fyzických osob typu B se skládá ze čtyř stránek formátu A4 a příloh. Připravili jsme pro vás jednoduchý postup, jak si můžete krok za krokem vyplnit daňové přiznání sami:

  • vyjměte z daňového přiznání Přílohu č.1, 2, 3, případně 4 
  • vyplňte základní identifikační údaje na straně jedna a dvě hlavního dokumentu 
  • začněte vyplňovat Přílohu č.1 (§ 7), 2 (§ 9, §10), 3 (příjmy ze zahraničí), případně 4 ( příjmy ze samostatného základu daně dle § 16), dle typů příjmů, které jste za zdaňovací období měli 
  • vyplněné údaje z příloh přeneste do základního dokumentu oddílu č. 2 jako dílčí základy daně 
  • následně vyplňte zbývající oddíly hlavního dokumentu podle druhů dílčích příjmů: odečitatelné položky dle § 15  
  • podle § 16 ZDP vyčíslete daň v oddíle 3 
  • oddíl 4 se týká uplatnění daňové ztráty 
  • oddíl 5 se týká dodatečného daňového přiznání 
  • v oddíle 6 uplatněte případné zálohy na dani

Pokud má poplatník daňového poradce, podepisuje tiskopis právě poradce.

Škola zaokrouhlování

Čísla ve všech  kolonkách se zaokrouhlují nahoru nebo dolů na celé koruny s výjimkou daně, tu je třeba zaokrouhlit vždy nahoru.

Kde rostou formuláře

Formuláře daňových přiznání jsou k dispozici na podatelnách finančních úřadů v papírové podobě, nebo v elektronické podobě na www.mfcr.cz ve formátu PDF. Inteligentní formuláře, které obsahují i základní matematiku a vzájemné vazby jednotlivých políček jsou zdarma k dispozici na http://www.finance.cz/home/dane_a_audit/danove_priznani/ .
 

Kdy musíte odevzdat daňové přiznání a zaplatit daň

Jaké jsou lhůty k odevzdání DP a zaplacení daně
Termínem pro podání daňového přiznání za rok 2002 je 31.3.2003. Ten samý termín platí i pro zaplacení daně.

Den odevzdání DP
Stačí, když DP podáte na poště v poslední den stanoveného termínu, čili 31.3.2003.

Den uhrazení
Zde je opět možné zaplatit na poště tak, aby na razítku bylo datum shodující se s posledním dnem termínu zaplacení částky vaší daně. Při převodu peněz z účtu se dnem uhrazení počítá ten, kdy skutečně odejdou peníze z vašeho účtu. Pozor, tento den není totožný se dnem, kdy zadáte příkaz k úhradě. Banka musí podle zákona o platebním styku zajistit připsání částky ve prospěch banky příjemce (tj. finančního úřadu) nejpozději následující bankovní pracovní den po dni podání příkazu k převodu. Aby došlo k odepsání částky daně z účtu v pondělí 31. března, je třeba podat příkaz k úhradě nejpozději v pátek 28. března.


Jak se dá placení daně odložit
Máte platit vysoké daně a nechce se Vám do toho? Zkuste se s finančním úřadem dohodnout na pozdější platbě.

Najměte si daňového poradce
Nejčastějším způsobem, jak prodloužit lhůtu zaplacení daně, je posunutí termínu pro podání daňového přiznání. Stačí, když k 31. březnu dodáte na finanční úřad plnou moc, opravňující daňového poradce k vyplnění vašeho daňového přiznání. Tímto krokem získáváte při platbě daně z příjmu k dobru tři měsíce. Daňový poradce sice něco stojí, ale během těchto třech měsíců může dát peníze k zaplacení daně například do banky.

Požádejte o posečkání daně
Podali jste daňové přiznání v řádném termínu a přesto nechcete platit daň hned? I v tomhle případě si můžete lhůtu pro zaplacení daně prodloužit. Pro tento postup používá česká legislativa výraz posečkání daně a musíte o něj požádat finanční úřad. V žádosti musíte podrobně zdůvodnit, co vás k tomuto kroku vede.
Posečkání daně povoluje správce daně, a to například v případech, kdy by daňová povinnost v řádném termínu pro vás měla za následek vážnou majetkovou újmu. Za ni lze považovat například nucený odprodej majetku.

Plaťte daň ve splátkách
Nechce se vám platit celou daň najednou? Tak si svůj dluh rozložte do splátek. Jak lidé tak i firmy totiž mohou finanční úřad požádat nejen o posunutí termínu, ve kterém je nutné zaplatit daň, ale také o možnost uhradit svůj dluh ve splátkách.  O rozložení platby na splátky musíte požádat stejným způsobem, jako u posečkání daně. V případě, že finanční úřad nepovolí posečkání nebo splátky, musíte daň co nejrychleji zaplatit, abyste se nevystavili riziku penalizace.

Daňová amnestie
I v daních se občas stanou dobré skutky. V krizových situacích vám může stát platbu daně zcela prominout. V názvosloví daňových poradců se pro prominutí daně používá výraz daňová amnestie. O prominutí musíte opět  požádat Ministerstvo financí. Pokud vám bude žádost zamítnuta, můžete ji podat znovu víckrát po sobě. Dodržet musíte vždy dvě věci: šedesátidenní interval od zamítnutí předchozí žádosti a uvedení jiných důvodů v každé další žádosti. Uznatelnými důvody může být případný prodej majetku, propuštění zaměstnanců apod.

Výpočet úroku u posečkání a splátek daně
V případě, že vám správce daně termín posune nebo rozloží na splátky, zvýší se daň o úrok ve výši 140 procent diskontní sazby ČNB. Správce daně na základě diskontní sazby stanoví aktuální úrokovou sazbu.
Uveďme si to na konkrétním příkladu: Předpokládejme, že aktuální úroková sazba je 2,1 procenta. Úrok z vaší dlužné částky např. 10 tisíc korun pak bude za tři měsíce činit 52,50 Kč.

Vyplnili jste daňové přiznání a co dál?

Vyplněním daňového přiznání však navštěvování úřadů nekončí. Každý poplatník, který je OSVČ, je povinen sestavit tzv. "Přehledy o příjmech a výdajích" pro OSSZ a příslušnou zdravotní pojišťovnu. Současně je nutno tyto vyplněné formuláře nechat orazítkovat finančním úřadem a následně nejpozději do 30.4.2003 odevzdat na příslušnou OSSZ a zdravotní pojišťovnu. 

Za jakých podmínek je možné daň snížit?

V roce 2002 ve srovnání s rokem 2001 se v oblasti nezdanitelných částek základu daně a odečitatelných položek nic významného nezměnilo. Připomeňme si jednotlivé odčitatelné položky.

Při vyplňování daňového přiznání nejde jen o to správně vyplnit všechny kolonky, ale také nezapomenout uplatnit všechny možné úlevy, které nám dovoluje zákon. U fyzických osob jsou to nezdanitelné části základu daně (§ 15 zákona o dani z příjmu) odčitatelné položky (§ 34 ZDP) a slevy na dani (§ 35, 35a, 35b ZDP).

Nezdanitelné části základu daně

1. odpočet na fyzickou osobu                            38 040 Kč
2. odpočet na dítě                                             23 520 Kč
3. odpočet na druhého z manželů                       21 720 Kč
4. invalidita                                                        7140 - 50 040 Kč
5. studium                                                         11 400 Kč
6. dary                                                              max. 10% základu daně
7. dary na povodně                                           max. 10% základu daně
8. stavební spoření a hypotéky                          max. 300 000 Kč
9. penzijní připojištění                                       max. 12.000 Kč
10. soukromé životní pojištění                           max. 12.000 Kč
11. Odečet daňové ztráty z prodeje cenných papírů

Odečitatelné položky

1. daňová ztráta
2. reinvestiční odpočet

Slevy na dani

1. zaměstnanec se změněnou pracovní schopností
2. investiční pobídky

Najmout nebo nenajmout daňového poradce?

Sestaví-li za nás daňové přiznání daňový poradce, má to pro nás některé zásadní výhody:

  • odložíme si povinnost sestavení daňového přiznání do 30.6.2003 a tím i povinnost sestavení "Přehledů o příjmech a výdajích" pro OSSZ a ZP do 30.7.2003,
  • budeme mít garanci toho, že daňové přiznání je sestaveno správně,
  • pokud v současné době nemáte prostředky na zaplacení daně, pak se nemusíte obávat žádného penále ze strany finančního úřadu, protože i platbu daňové povinnosti máte automaticky odloženou do 30.6.2003, 

Na druhou stranu je třeba upozornit na to, že služba daňového poradce je službou placenou. Proto doporučujeme ji využívat ve složitějších případech podání, nebo v případě, že by ze strany finančního úřadu hrozily sankce z pozdních plateb daně apod. Seznam daňových poradců najdete na internetových stránkách Komory daňových poradců:  http://www.kdpcr.cz.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ