Předvánoční nákupy na burze RM-SYSTÉM

17.12.2010 | , RM-Systém
INVESTICE


V uplynulém týdnu investoři pokračovali ve zvýšené obchodní aktivitě a na konci roku pozvedli klesající objemy obchodů na domácích trzích. Výkonností však domácí indexy nadále zaostávají za výkonností některých zahraničních indexů, tento rozdíl se však ji

 

Jak již bylo zmíněno v úvodu komentáře, burza RM-SYSTÉM si i v uplynulém týdnu udržela zvýšený zájem investorů o obchodování na tomto tuzemském trhu. Průměrný denní objem činil 33,06 milionů Kč, minulý týden to bylo 34,6 milionů Kč. Nejvíce se na daném objemu podíleli investoři do akcií NWR, jejichž celkový objem dosáhl téměř třetiny celkového zobchodovaného objemu na trhu. Index burzy RM-SYSTÉM nakonec v 50. týdnu roku 2010 oproti pondělímu otevření posílil o 0,69 % a zakončil týden na 2 456,32 bodech.

Nejvíce potěšila investory uhelná společnost New World Resources
Akcie těžařské firmy NWR v minulém týdnu protnuly postranní pohyb v rozmezí 210 - 225 Kč, ve kterém se pohybovaly více než tři měsíce a zamířily nahoru. Závěrečná páteční hodnota činila 236 Kč. V uplynulém týdnu se ještě stále neubíraly chutě investorů ke štědrovečerní večeři, ale k tomuto zástupci uhelného odvětví. Na světových trzích se ceny uhlí, podobně jako u některých jiných energetických komodit, pohybují od září v podstatě jediným směrem, a to nahoru. Teď přišla řada také na NWR, otázkou zůstává, kam až se mohou akcie společnosti na domácím trhu vydat. Uplynulý týden si investoři připsali dalších 6,36 % a akcie zakončily páteční obchodování poblíž týdenního maxima, na 251 Kč.

 

Přeskupování akcií v indexu CECE na závěr týdne neprospělo bankovním titulům
Úspěšně tento týden zvládaly akcie obou bankovních titulech obchodovaných na burze RM-SYSTÉM. Komerční banka atakovala svá historická maxima a Erste banka se po devíti měsících podívala nad 870 Kč. Obě společnosti tak reagovaly na lepšící se situaci okolo bankovních akcií, na pořadu dne nebyly ani zprávy o dluzích členských zemí EU. V pátek se však oba tituly odrazily od svých hodnot dolů, když shodně poklesly zhruba o 1,8 %. Důvodem bylo změněné složení indexu středoevropských akcií CECE Composite Index, díky kterému oba bankovní tituly ubraly na svém zastoupení v indexu. Tato informace titulům neprospěla zejména z důvodu přeskupování portfolií akciových fondů. Komerční banka tak uplynulý týden ukončila na 4 392,20 Kč a Erste banka uzavřela na 853 Kč. Oba tituly však přes páteční pokles zaznamenaly v uplynulém týdnu růst.

ČEZ s novými cílovými cenami
V uplynulém týdnu opět nešetřili papírem analytici v případě ČEZu a ke snížení cílové ceny již sáhli i ti nejortodoxnější optimisté z jejich řad, tedy „koumáci" americké investiční banky Goldman Sachs. Analytický „cut" však v tomto případě není nijak výrazný, nová cílová cena činí 973 Kč, zatímco ta poslední dosahovala 1 013 Kč. Své hlavy dali dohromady také v České spořitelně a Erste bance a v jejich případě je již cílová cena snížena výrazně. Po předchozí hodnotě 980 Kč vyvolává nová cena ve výši 820 Kč trpký úsměv na tváři. Nikoli trpce, ale vyloženě trapně na mne působí prohlášení našeho správce státní kasy, který zřejmě nerozumí pojmům výplatní poměr a výše dividendy. Pak by totiž nemohl hovořit o zachování výše dividendy při stejném výplatním poměru. Pokud se tedy očekává pokles zisku (loni 52 miliard Kč, letos 46,7 miliard Kč), musí zákonitě klesnout vyplacená dividenda či vzrůst výplatní poměr. Ministr financí v tomto týdnu připustil, že k poklesu vyplácené dividendy může přeci jen dojít. Uvidíme, co si na investory ještě politická scéna vymyslí a jakých slov ze sféry sci-fi se ještě dočkáme. Mnohem zajímavěji působí prohlášení výkonného ředitele společnosti, Daniela Beneše, který spočítal, jaký vliv na zisk společnosti bude mít zdanění emisních povolenech a solárních elektráren. V pátek se také objevila zpráva, že ČEZ získá úvěr od Evropské Investiční Banky na dostavbu větrných elektráren v Rumunsku. Uplynulý týden zakončily akcie ČEZu o 1,29 % silnější, než na jeho počátku a uzavíraly na ceně 771,20 Kč.

Martin Hloušek

 

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE