ČNB odebrala Union bance licenci

19.03.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Odebrat bankovní licenci Union bance se včera rozhodla Česká národní banka. Rozhodnutí je pouze prvoinstanční a není pravomocné. Union banka prý nepředložila realistický ozdravný plán, který by znamenal obnovení její platební schopnosti.

Česká národní banka v úterý 18. března 2003 rozhodla v první instanci o odnětí bankovní licence Union bance, a.s. Rozhodnutí o odnětí bankovní licence není pravomocné a Union banka, a.s. může proti tomuto rozhodnutí podat do 15 dnů rozklad. O rozkladu rozhoduje bankovní rada České národní banky.

Rozhodnutí nabývá právní moci vzdáním se práva podat rozklad ze strany banky, marným uplynutím patnáctidenní lhůty nebo doručením rozhodnutí bankovní rady ČNB o rozkladu, kterým potvrdí prvoinstanční rozhodnutí. Do doby nabytí právní moci rozhodnutí je Union banka, a.s. nadále bankou dle zákona o bankách.

Správní řízení o odnětí bankovní licence Union bance, a.s. bylo zahájeno 21. února 2003 z důvodu přetrvávajícího závažného nedostatku v činnosti banky protože neudržuje trvale svou platební schopnost v české měně i v cizích měnách na individuálním základě. Porušila tak § 14 zákona o bankách.

V průběhu správního řízení Union banka, a.s. nepředložila realistický ozdravný plán, který by znamenal obnovení její platební schopnosti a ozdravění finanční situace banky. Union banka, a.s. tedy nedoložila, že výše uvedený nedostatek v činnosti banky, který vedl k zahájení správního řízení, byl odstraněn. Tato skutečnost proto ČNB nutně vede k závěru, že v případě Union banky, a.s. přetrvává porušení zákonné povinnosti trvale udržovat svou platební schopnost a postup ČNB je tedy odůvodněný.

Union banka, i přes negativní stanovisko ČNB, pracuje dál v rozsahu, který umožňuje obchodní zákoník s tím, že minimálně po dobu dalších 15 dnů funguje i jako banka s bankovní licencí. Generální ředitel Union banky Roman Mentlík k rozhodnutí ČNB poznamenal: "Jestliže hlavním důvodem pro odebrání licence je obava ČNB, že Union banka by nebyla schopna vydržet run klientů, pak masivnímu náporu klientů, kteří požadují své vklady není podle mého názoru schopna čelit žádná banka".

Fond pojištění vkladů, bez ohledu na to, zda Union banka, a.s. možnosti rozkladu proti rozhodnutí ČNB využije, i nadále pokračuje v přípravě výplaty pojištěných vkladů do zákonem určené výše odpovídající 25.000 EUR (Ekvivalent limitu v českých korunách se přepočte podle kurzu devizového trhu vyhlášeného ČNB ke dni 21.2. 2003. Pokud by bylo pro účely výplaty náhrady z FPV pro oprávněnou osobu výhodnější použít kurz devizového trhu vyhlášený ČNB ke dni zahájení plateb, má oprávněná osoba nárok na doplacení příslušného rozdílu). Fond pojištění vkladů musí být dle zákona o bankách schopen vyplatit náhradu do 3 měsíců od vydání oznámení ČNB o platební neschopnosti Union banky, a.s., tj. nejpozději do 21.5. 2003.

Zdroj: tisková zpráva ČNB

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ