V listopadu vyměnil prodejce plynu opět rekordní počet odběratelů

19.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Ke změně dodavatele zemního plynu se v tuzemsku za listopad odhodlalo celkem 15.139 odběratelů, což je stejně jako v říjnu znovu rekordní číslo. Za poslední dva měsíce změnil prodejce plynu téměř stejný počet zákazníků jako za celý loňský rok. Vyplývá to z údajů Operátora trhu s elektřinou (OTE), který dohlíží také na trh s plynem.

Za říjen a listopad změnilo dodavatele plynu 29.474 odběratelů, za celý loňský rok to bylo 33.327 klientů. Celkem v letošním roce přistoupili zákazníci v Česku ke změně dodavatele ve 67.342 případech. Většinu těchto změn ohlásily domácnosti.

Ve většině případů volí zákazníci při změně dodavatele menší firmy na úkor hlavních hráčů na trhu. Například společnost Centropol Energy uvedla, že v listopadu k ní přešlo zhruba 2500 odběratelů plynu. Od začátku letošního roku, kdy Centropol Energy začal plyn nabízet, získala firma přes 15.000 klientů.

Společnost Bohemia Energy za třetí čtvrtletí získala přes 10.000 odběratelů plynu. Celkový počet zákazníků, kterým Bohemia Energy dodává plyn, ke konci září vzrostl na 78.000. Plyn začala letos domácnostem nabízet také společnost ČEZ, která od června získala přes 52.000 nových zákazníků.

Podíl alternativních dodavatelů plynu na českém trhu roste na úkor dominantních společností jako RWE Transgas, která donedávna ovládala většinu českého trhu. Nyní disponuje zhruba 56 procenty. "Když na trh vstoupíte jak dominantní hráč, pak už svůj podíl na trhu můžete jen ztrácet, to je logické," řekl k tomu nedávno šéf skupiny RWE v ČR Martin Herrmann.

Domácnosti mají právo si zvolit dodavatele plynu na liberalizovaném českém trhu od roku 2007, firmy už od roku 2006. Od té doby změnilo dodavatele plynu přes 100.000 odběratelů. Podle předsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josefa Fiřta růst počtu změn dodavatele vypovídá o tom, že český trh s plynem funguje.

Spotřeba zemního plynu v ČR ovšem od roku 2004, kdy činila téměř deset miliard krychlových metrů, klesá. Nyní se pohybuje nad osmi miliardami m3. Zvýšení spotřeby podle Herrmanna může přinést rozvoj paroplynových elektráren a přechod tepláren z uhlí na plyn.

Podobná situace se změnami dodavatelů panuje na trhu s elektřinou. Od ledna do konce listopadu přistoupilo na změnu dodavatele elektřiny podle údajů OTE přes 220.000 zákazníků. Loni jich za celý rok bylo necelých 100.000.

Také v případě elektřiny míří odběratelé hlavně od dominantních dodavatelů k alternativním, některé velké energetické firmy ale tvrdí, že se k nim někteří zákazníci po čase vrací. Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže je k tomu vedou například problémy s fakturací či nedostatečná péče o zákazníka. "Počet návratů je v řádu několika stovek za měsíc," uvedl.

Podle odborníků přispívá ke změnám dodavatele avizované zdražení energií v příštím roce. Elektřina pro domácnosti má podle ERÚ kvůli rozvoji solárních elektráren zdražit v průměru o téměř pět procent. RWE Transgas zdraží od ledna plyn domácnostem o 2,3 procenta, zatímco E.ON dodávky plynu zlevní o 4,7 procenta. Pražská plynárenská v prvním čtvrtletí ceny plynu měnit nebude.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK