Makro: MMF v pátek schválil další úvěr Řecku

20.12.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Řecká vláda v neděli uvítala rozhodnutí Mezinárodního měnového fondu uvolnit třetí tranši mimořádné finanční pomoci. MMF v pátek uvolnil 2,5 miliard...

...eur, jako součást celkové pomoci Řecku ve výši 110 miliard eur, financované EU a MMF. MMF uznal zásadní pokrok ohledně fiskální konsolidace a provádění nezbytných reforem. Řecko získalo svou první tranši ve výši 20 miliard eur v květnu, poté druhou ve výši 9 miliard eur v září, výměnou za důsledné dodržování programu stability a dodatečné rozpočtové škrty.

MMF opětovně jihoevropskou zemi vyzval, aby urychlila strukturální reformy, včetně trhu práce, cestovního ruchu a maloobchodu. Snížil odhad růstu HDP Řecka o 0,5% na -3,0% v roce 2011, přičemž výpůjční náklady setrvají na velmi vysokých úrovních. Řecké ministerstvo financí reagovala prohlášením, že vláda bude nadále plnit své závazky. Před týdnem prosadila tříletý privatizační plán, který má vynést zhruba sedm miliard eur. Premiér George Papandreou prohlásil, že hodlá shromáždit jeden milion podpisů z EU na podporu zavedení eurobondů.

V letošním roce jihoevropská země prohloubila schodek veřejných financí v poměru k HDP na rekordní úroveň 15,4%. Řecká vláda v listopadu oznámila, že v roce 2010 sníží rozpočtový schodek na 9,4% HDP, v příštím roce na na 7,4% HDP a poté do roku 2014 pod 3% HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE