Makro: Spotřebitelská důvěra Německa v lednu oslabí, GfK

21.12.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Spotřebitelská důvěra Německa v lednu pravděpodobně oslabí, po podstatném nárůstu o měsíc dříve. Přestože dojde k poklesu všech tří ukazatelů, to je...

...očekávání, budoucí příjmy a výdajové plány, setrvají na nejvyšších úrovních od roku 2007. Pokračující stabilita ukazatelů naznačuje, že soukromá spotřeba bude hrát stále významnější roli v makroekonomickém vývoji Německa a může se stát vedle exportů klíčovým pilířem ekonomiky.

Průzkum spotřebitelské důvěry zhruba 2000 německých domácností, provedený GfK Group předpokládá pro měsíc leden 5,4 bodů, po výsledku 5,5 bodů v prosinci a 5,1 bodů za listopad. Výsledek zklamal a výrazně zaostal za konsenzuální předpovědí 5,8 bodů.

Ukazatel ekonomická očekávání zaznamenal v prosinci první zhoršení za šest měsíců, ztratil 7 bodů a klesl na 58,8 bodů. V listopadu vyskočil o 9,8 na 3,5-letý vrchol 65,8 bodů. Oproti stejnému období vloni je o 57 bodů vyšší. Spotřebitelé stále věří, že je německá ekonomika na dobré cestě k zotavení, i když neobvykle silnou dynamiku růstu neudrží. Tento optimismus ještě umocnil index podnikatelské důvěry a další zlepšení trhu práce.

Indikátor budoucí příjmy v prosinci klesl o 4,6 bodu na 40,3 bodů, po vzestupu o 8,9 bodů na 44,9 bodů v listopadu, kdy atakoval desetileté maximum. Vysoké nároky z hlediska budoucího vývoje příjmů nejsou podle Gfk opodstatněné.

Indikátor výdajové plány v prosinci oslabil o 5,5 bodů na 33,8 bodů a promítl očekávané příjmy a vyšší inflaci. Následoval skokový nárůst o 16,8 bodů v listopadu poté, co ztratil 8,2 bodu v říjnu. Podle Gfk neexistuje žádný důvod pro vážné obavy z inflace. CPI setrvá v příštím roce pod dvěma procenty, v souladu s inflačním cílem ECB. Další průzkum vyjde 25.ledna 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: INVESTICE