Makro: BOJ zachovala úrokové sazby beze změn

21.12.2010 | , X-Trade Brokers
INVESTICE


Bankovní rada Bank of Japan v prosinci podle očekávání zachovala základní úrokovou sazbu na 0 – 0,10% a velikost programu odkupu aktiv beze...

...změn na úrovni 35 bilionů jenů. Hlasování proběhlo jednomyslně. Naposledy prosadila změnu monetární politiky v říjnu.

V prohlášení zaznělo, že se oživení japonská ekonomiky pravděpodobně zastavilo, exporty více méně stagnují v důsledku oslabení poptávky v zámoří. S ohledem na tyto okolnosti je pravděpodobné, že bude návrat japonské ekonomiky na cestu udržitelného růstu s cenovou stabilitou opožděný. Centrální banka zopakovala svůj závazek pokračovat v nákupu dluhopisů a poskytovat dostatek likvidity pro posílení základů hospodářského růstu. BOJ bude nadále pečlivě monitorovat výhled a v případě potřeby přijme vhodná opatření.

BOJ zachovala hospodářský výhled, odhaduje růst ekonomiky v letošním roce o 2,1%, v roce 2011 pak o 1,8%. Projekci inflace BOJ ponechala beze změn. V roce 2010 očekává pokles cen o 0,4%. Ekonomika ukončí deflaci ve fiskálním roce 2011. BOJ uvedla, že inflace pravděpodobně poroste rychleji než se očekávalo v důsledku rychle rostoucích cen surovin. Ve střednědobém a dlouhodobém horizontu jsou inflační rizika vychýlena na obě strany.

Autor článku

Články ze sekce: INVESTICE