Smart: Zájem o zahraniční firmy se mezi Čechy letos zdvojnásobil

21.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. prosince (ČTK) - Zájem českých podnikatelů o koupi zahraničních společností na klíč se letos v porovnání s loňskem více než zdvojnásobil. Nejoblíbenější byly firmy ze Seychel a Britských Panenských ostrovů, vyplývá z údajů společnosti Smart Companies, která se zabývá zakládáním, prodejem a následnou správou společností po celém světě.

Více než dvojnásobně se v porovnání s loňským rokem zvýšil zájem o koupi společností na Maltě, téměř dvojnásobně také na Kypru. Kypr, Seychely nebo Britské Panenské ostrovy patří mezi takzvané daňové ráje. Čeští podnikatelé v nich využívají v porovnání s Českem výhodnějších daňových systémů.

"Zatímco v minulém roce pro zřízení společnosti v zahraničí převažovaly jednoznačně důvody spojené s finanční krizí a optimalizací výrobních nákladů, letos byl podnikatelský sektor ovlivněn zejména nejasnou politickou situací před květnovými volbami. Ta nutila majitele firem přemýšlet o své budoucnosti," uvedl Vítězslav Hruška ze společnosti Smart Companies. Zároveň upozornil na výrazný pokles zájmu o firmy z USA kvůli změně tamní legislativy.

Příští rok firma očekává růst zájmu o tradiční lokality, jako jsou Kypr nebo Malta. "S ohledem na celosvětovou situaci pak věříme ve výrazné posílení zájmu o lokality v Asii - Hongkong, Singapur nebo Indii," doplnil Hruška. Podnikatelé podle něj zřejmě také přehodnotí využívání společností v USA.

Srovnání zájmu o nákup firem v zahraničí v roce 2009 a 2010 Britské Panenské ostrovy 87 235 + 172 % Seychely 119 231 + 94 % Kypr 65 179 + 175 % Nizozemí 59 135 + 129 % Malta 43 134 + 212 %

Zdroj: Smart Companies

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK