Auto na leasing, úvěr nebo za hotové?

21.03.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Nutně potřebujete koupit například automobil a nemáte patřičnou hotovost? Pokud máte pravidelný příjem, splňující podmínky leasingových společností, není co řešit. Poradíme Vám, jak se správně rozhodnout.

Získat automobil můžete třemi způsoby: za hotové, na leasing nebo na úvěr. Vše má svoje pro i proti. Koupě nového či staršího automobilu prostřednictvím leasingu již u nás není ničím netradičním a výjimečným, přesto se však najdou tací, kteří se bojí “zadlužit“. Zvlášť, když se na našem trhu najdou i takové společnosti, které se nechovají dvakrát čestně.

Leasing nebo úvěr, račte si vybrat

Při porovnání s úvěrem je leasing pružnější a rychlejší formou získání automobilu. Nevýhodou je ovšem vlastnický vztah, při kterém jste u leasingu pouze nájemcem vozu. Z toho vyplývá, že nemůžete s vozidlem volně disponovat, tedy ho například prodat. Majitelem se stáváte až po zaplacení zůstatkové hodnoty vozidla, zpravidla po 3 letech.

Další změnou proti ostatním možnostem pořízení je u leasingu povinnost, že musí být vůz pojištěn. Tak jako tak, pravdou stále zůstává, že leasing se stále více vyplatí spíš podnikatelům než soukromým osobám, protože splátky jsou plně uznatelnými daňovými náklady.

Co musíte zvážit při rozhodování mezi leasingem a úvěrem

  • daňové, odpisové, úrokové a leasingové aspekty, daňová zvýhodnění pořízení investic,
  • úrokové sazby,
  • sazby odpisů a zvolenou metodu odpisování,
  • leasingové splátky, jejich výši a průběh v rámci doby leasingu,
  • faktor času vyjádřený zvolenou diskontní sazbou.

Kolik Vás bude leasing stát

Nejobjektivnějším posouzením finanční nabídky je porovnání součtů všech plateb nájemce, souvisejících s plněním smlouvy. Těmi jsou:

  • splátka předem (nebo záloha)
  • sumace měsíčních (nebo čtvrtletních) splátek
  • poplatek za zprostředkování
  • zůstatková cena předmětu na leasing
  • ostatní případné poplatky

Jaké doklady po Vás budou chtít

Fyzická osoba (nepodnikající)
OP, druhý doklad o totožnosti (rodný list,zbrojní průkaz..),potvrzení zaměstnavatele o výši příjmu nebo potvrzení banky o zůstatku na účtu, doklad SIPO nebo jiný doklad potvrzující trvalé bydliště (telefonní účet …)

Fyzická osoba (podnikatel)
OP, ŽL, registraci k DPH, od vyšší cenové relace daňové přiznání za minulé účetní období, případně rozvahu období současného.

Právnická osoba
Výpis z obchodního rejstříku, registraci k DPH, od vyšší cenové relace daňové přiznání za minulé účetní období, případně rozvahu období současného.

Čeho by jste si měl ve smlouvě všimnout

Jako budoucí nájemce by si měl v leasingové smlouvě všimnout následujících skutečností: 

  • zda může leasingová společnost změnit v průběhu plnění výši splátek, např. v důsledku inflace, devalvace, změny úrokových sazeb,
  • jaké je penále při prodlení s platbami ze strany nájemce,
  • jaké jsou podmínky finančního vyrovnání v případě mimořádného ukončení smlouvy (odcizení předmětu nájmu apod.)
  • zda může leasingová společnost zastavit předmět leasingu bance.

Jak se správně rozhodnout

Samotná realizace koupě není až tak složitá, nejdůležitější je vždy správné rozhodnutí. Pokud se rozhodnete pro nákup na úvěr, sežeňte si co nejvíce záruk. Jinak Vám totiž banka většinou nic nepůjčí. Navíc počítejte s tím, že každá banka (mnohdy i každá pobočka banky zvlášť) má uzavřeny s různými prodejci značek smlouvy o spolupráci, podle kterých se řídí. Pokud se rozhodnete pro leasing, dejte si pozor, co všechno je uvedeno ve smlouvě. Pokud Vám nevadí že si za auto něco připlatíte a nemůžete ho během splácení prodat, vřele Vám tuto možnost doporučuji. Někdo by mohl namítnout, proč platit navíc, když si můžu počkat a pak si vůz koupit za hotové? Ale ruku na srdce, kdo v dnešní době rád čeká? Trendem moderního života je přece žít na dluh, ale obklopen věcmi, které tak nutně potřebujeme k životu. Nebo nepotřebujeme?

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: FinTriky