Ranní přehled: 22/12/2010: Philip Morris, Fortuna, ČNB - sazby, politika

22.12.2010 | , Atlantik FT
INVESTICE


...

...

Index PX: 1 214 bodů (+1,2 % d/d); objem: 783 mil. Kč

Komentář k trhu
Zobchodovaný objem na pražské burze včera nedosáhl ani 1 mld. Kč, nálada investorů však zůstává pozitivní. Index PX tak posílil o 1,22 %, když v čele růstu stály akcie NWR, které hned po Komerční bance dosáhly také nejvyššího zobchodovaného objemu. Následovaly tak prudký růst těžebních společností, kterým se daří napříč globálními trhy poté, co ceny komodit pokračují v růstu. Náladu také podpořilo vyjádření z Číny, která podnikla konkrétní kroky na podporu některých států v Evropské unii. NWR posílilo o 3,1 % na 263 Kč, příliv nových peněz do tohoto titulu je v posledním měsíci markantní a zatím trvá. Téměř 3 % si také připsala Komerční banka, když následovala svoji matku Société Générale. Erste Bank si polepšila o 1,9 % (870 Kč). Stranou stál již druhým dnem ČEZ, který stagnoval na úrovni 771 Kč. Telefónica O2 dokonce lehce oslabila (-0,36 %, 387,1 Kč).


Philip Morris: Neutrální/Pozitivní (Analytik: Milan Vaníček)
Dle informací serveru euro.cz zvýší společnost Philip Morris CR od nového roku ceny všech svých značek cigaret v průměru o 2 – 4 Kč na krabičku. Uvedeným důvodem pro zvýšení cen je růst nákladů, zejména zvýšená cena tabáku, což zhruba odpovídá růstu zemědělských komodit na světových trzích. Zvýšené ceny cigaret by se na trhu měly projevit po doprodání zásob současných prodejců, tj. cca měsíc od zdražení, tedy brzy oproti zvyšování cen na základě daní díky absenci předzásobení. Dle dostupných informací aktuálně konkurence nezvyšuje své ceny, což může krátkodobě snížit konkurenceschopnost, nicméně díky nákladovým tlakům k tomu pravděpodobně dojde. Navíc PMČR je brán jako tvůrce cen, tedy většinou má první reakci.
Očekáváme, že dané zvýšení v sobě obsahuje i lehké zvýšení marží, které v posledních letech byly pravidelně snižovány díky daňovým tlakům. Pokud bude adekvátně reagovat i konkurence, a tudíž nedojde k cenovému konkurenčnímu boji (potenciální tlak na tržní pozici), pak by daná zpráva mohla být lehce pozitivní.

Fortuna: Neutrální (Analytik: Milan Lávička)
Podle včerejší tiskové zprávy Fortuny držela polská společnost BZ WBK AIB Asset Management k 26. říjnu 3 632 047 akcií Fortuny, což představuje 6,98% podíl. V současné době je tak druhým největším akcionářem Fortuny.

ČNB: Úrokové sazby (2T repo)
oček. AFT: 0,75 %, oček. trh: 0,75 %, předchozí (4. listopadu): 0,75 %

Politika – Vláda obstála v hlasování o nedůvěře (Analytik: Petr Sklenář)
Ve včerejším hlasování Poslanecká sněmovna nevyslovila vládě ČR nedůvěru. Proti návrhu na vyslovení nedůvěry, iniciovaném opozicí, se vyslovilo všech 113 přítomných poslanců vládní koalice, včetně poslanců Věcí veřejných. Pro návrh naopak hlasovalo pouze 80 opozičních poslanců. Vláda v hlasování obstála poté, co se strany vládní koalice pod garancí prezidenta Václava Klause dohodly na dalším postupu v otázce vyšetřování korupce a v otázce obsazení postu policejního prezidenta.

Autor článku

Atlantik FT  

Články ze sekce: INVESTICE