Philip Morris zdraží cigarety o 2-4 Kč na krabičku

22.12.2010 | , Atlantik FT
INVESTICE


Dle informací serveru euro.cz zvýší společnost Philip Morris CR od nového roku ceny všech svých značek cigaret v průměru o 2 – 4 Kč na...

...krabičku. Uvedeným důvodem pro zvýšení cen je růst nákladů, zejména zvýšená cena tabáku, což zhruba odpovídá růstu zemědělských komodit na světových trzích. Zvýšené ceny cigaret by se na trhu měly projevit po doprodání zásob současných prodejců, tj. cca měsíc od zdražení, tedy brzy oproti zvyšování cen na základě daní díky absenci předzásobení. Dle dostupných informací aktuálně konkurence nezvyšuje své ceny, což může krátkodobě snížit konkurenceschopnost, nicméně díky nákladovým tlakům k tomu pravděpodobně dojde. Navíc PMČR je brán jako tvůrce cen, tedy většinou má první reakci.
Očekáváme, že dané zvýšení v sobě obsahuje i lehké zvýšení marží, které v posledních letech byly pravidelně snižovány díky daňovým tlakům. Pokud bude adekvátně reagovat i konkurence, a tudíž nedojde k cenovému konkurenčnímu boji (potenciální tlak na tržní pozici), pak by daná zpráva mohla být lehce pozitivní.

Autor článku

Milan Vaníček  

Články ze sekce: INVESTICE