Vláda schválila limit prostředků ke kompenzaci zdražení energie

22.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Vláda dnes schválila limit prostředků, které půjdou v příštím roce ze státního rozpočtu na kompenzaci zdražení elektřiny kvůli solárním elektrárnám. Limit má činit 11,7 miliardy korun a vláda pomocí těchto peněz omezí zdražení elektřiny na 4,6 procenta pro domácnosti a 5,2 procenta pro podniky. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval premiér Petr Nečas.

Na konci roku bude podle propočtů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) do sítě připojeno přes 1600 megawatt solárních elektráren. Kvůli tomu ale hrozil růst příspěvku na obnovitelné zdroje, který tvoří část ceny elektřiny, a tím pádem také zdražení proudu o více než deset procent.

Vláda se rozhodla zafixovat příspěvek na obnovitelné zdroje na 370 Kč za megawatthodinu. V příštím roce tak bude na kompenzaci rozvoje energie z obnovitelných zdrojů muset použít 11,7 miliardy korun.

Stát prostředky získá ze tří zdrojů. Daň za výrobu elektřiny ze slunečního záření by státu příští rok měla přinést asi 4,2 miliardy korun. Výnosy z darovací daně za emisní povolenky přidělené v letech 2011 a 2012 vydělají 4,8 miliardy Kč. Vláda také zvýší poplatek za vynětí půdy, na níž jsou solární panely umístěny, ze zemědělského fondu, což přinese 1,7 miliardy korun. Zhruba miliarda korun půjde ještě na kompenzaci zdražení elektřiny ze státního rozpočtu.

V důsledku těchto opatření má cena elektřiny v příštím roce pro domácnost vzrůst jen o 4,6 procenta a pro podniky o 5,2 procenta. Investoři do solárních elektráren některá z vládních opatření na omezení fotovoltaiky považují za protiústavní a chtějí je napadnout u soudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK