Jak vybrat správnou banku

24.03.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Všichni jsme si mysleli, že už máme krachy bank za sebou. A ejhle, ono to přišlo znovu. Máte i vy strach o své peníze? Dřív, než se rozhodnete, které bance své úspory svěříte, pečlivě si ji prověřte. Na co byste se měli při svém výběru zaměřit především?

Téma týdne: Jak si vybrat správnou banku

Krize důvěry v celý bankovní systém zasáhla naši zemi především v 90. letech a nevyhnula se ani největším finančním ústavům. Od roku 1989 bylo odebráno již více než 20 bankovních licencí. První bankou v ČR, která se dostala do potíží v září 1993 byla Kreditní a průmyslová banka Praha. Po ní následovaly problémy v dalších 4 bankách bankách (Banka Bohemia, AB banka, Česká banka a Ekoagrobanka). V roce 1996 následovaly problémy v COOP bance, První slezské bance, Podnikatelské bance, Velkomoravské bance, Realitbance a Kreditní bance Plzeň. Převážné většině těchto bank byla postupně odebrána bankovní licence a byl na ně vyhlášen konkurs.

Po uplynutí tohoto bouřlivého období nasvědčovalo všechno tomu, že už máme krachy bank za sebou. Zvláště, když Česká národní banka i většina finančních analytiků prohlašovala, že český bankovní sektor je stabilizovaný. Klienti Union banky a Plzeňské banky se však již přesvědčili o opaku a nezbylo jim nic jiného než nevěřícně kroutit hlavou. Hlavou se honí spousta otázek. Můžeme ještě dnes věřit českým bankám? Jsou naše peníze v bezpečí? Není lepší mít je schované doma ve slamníku?

Důvěřuj, ale prověřuj!

I přes události několika předcházejících týdnů, se dá českým bankám důvěřovat. Proč? Především proto, že vlastně české nejsou. Většinu tuzemských bank totiž vlastní silné zahraniční finanční skupiny, které mají na řešení případných problémů dostatek zdrojů (Česká spořitelna - Erste Bank, ČSOB - KCB, Komerční banka - Société Générale, Živnostenská banka - UniCredo, u dalších bank již jejich názvy dostečně vypovídají o jejich vlastnících - Citibank, GE Capital Bank, HVB Bank, Raiffeisenbank či ING)

Ale i když je současný bankovní sektor bezpečný díky silným majitelům, každá banka se může dostat do nepředvídaných problémů. Na co se tedy při výběru banky zaměřit? Jaká by měla být hlavní kritéria  vašeho výběru?

Udělejte si dostatek času na prostudování výročních zpráv a především hospodářských výsledků banky, protože ty vám o bance prozradí nejvíce. Zdravá a tudíž i bezpečná banka, by měla dlouhodobě vykazovat zisk. A nejen to, pokud navíc vykazuje i meziroční růst zisku, je možné ji považovat za důvěryhodnou. Zaměřit byste se měli také na velikost, finanční sílu banky a důvěryhodnost většinového vlastníka. Za velkými bankami totiž stojí nejen silní zahraniční vlastníci, ale také stát. Jsou totiž tak velké, že lze očekávat pomoc státu v případných potížích. Pro stát je totiž přijatelnějším řešením poskytnutí státní pomoci. Kdyby totiž nechal velkou banku zkrachovat, velmi negativně by to zasáhlo celou ekonomiku.

Nebojte se zeptat svých známých, jaké mají s danou bankou zkušenosti. Dobrá pověst a tradice banky by měla být důležitým ukazatelem při vašem rozhodování. Při užším výběru potom zohledněte počet poboček a bankomatů, velikost poplatků, dostupnost banky a především nabízené služby, které vám budou nejlépe vyhovovat.

Pozor na přehnané sliby!

Nenechte se zlákat velkými reklamními akcemi. Pozor je třeba dát především na přehnaně vysoké  nabídky úročení vkladů či naopak nízké úročení úvěrů. Pokud se nabídka banky výrazně odlišuje od nabídky ostatních konkurenčních bank na českém trhu, raději se jí obloukem vyhněte. Většinou se banky takto snaží pouze přilákat větší množství klientů, ale bohužel se v některých případech může jednat také o velmi riskantní podnik. Časem byste totiž mohli zplakat nad výdělkem!

Autor článku

Renata Pražáková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky