Evropské akcie v závěru roku klesly, za rok získaly přes sedm pct

31.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. prosince (ČTK) - Západoevropské akcie uzavřely letošní celkově růstový rok týdnem výrazného poklesu. Za celý rok však jejich hlavní index stoupl o 7,3 procenta a proti minimu z března 2009 je vyšší o 74 procent.

Index FTSEurofirst 300 dnes oslabil o 0,6 procenta na závěrečných 1121,67 bodu. I přes nejvýraznější týdenní propad od července však za celý poslední měsíc roku získal 5,3 procenta, nejvíce za devět měsíců. Podobně index londýnské burzy FTSE 100 posílil v prosinci o 6,7 procenta a za celý rok o devět procent.

Investoři v posledních týdnech obnovili nákupy akcií a překonali depresi vyvolávanou obavami z prohlubování dluhové krize v eurozóně. Na trhu ke konci roku převládly naděje na příznivější vývoj ekonomiky a příští rok se na akciových burzách čeká další růst.

Analytici považují evropské akcie v této chvíli nadále za levné, což by mělo podněcovat investory k dalším nákupům. "Ani po letošním růstu nejsou akcie nadhodnoceny," řekl agentuře Reuters analytik BGC Capital Partners Howard Wheeldon.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK