Finance pod jednou střechou

27.03.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Účet v bance máme v současné době téměř všichni. Ale do banky již nechodíme, pokud tam vůbec chodíme, pouze vybírat peníze či dávat příkazy k úhradě. Banky nyní nabízí klientům i řadu dalších služeb.

Téma tohoto týdne: Jak si vybrat správnou banku

V jednotlivých článcích tohoto týdne jsme se věnovali otázce jak si vybrat správnou banku, tzn. podle čeho vybírat a na co dávat pozor. Při tomto výběru bychom neměli zapomenout ani na další subjekty, které působí v rámci finanční skupiny banky. Na trhu existuje několik finančních skupin a potom námi vybraná banka může na svých pobočkách poskytovat nejen své produkty, ale i produkty ostatních partnerů, jakými mohou být například stavební spoření, penzijní připojištění nebo různé druhy pojištění.


Stavebko, životku, penzijko a nebo raději všechno?

Ano, tak může znít otázka pracovníka banky u přepážky, kde máte vedený účet, pokud se na něho obrátíte s dotazem jak naložit s volnými prostředky na účtu, čím zafinancovat novou koupelnu, či jak zajistit rodinu v případě nehody.

Dříve byste asi v žádné bance nepochodili, ale dnes je situace jiná. Pracovník vám nabídne produkty, které by mohli vyhovovat vašim požadavků a přáním, a uzavře je s vámi přímo ve vaší bance. Takže již nemusíte na penzijní fond či do pojišťovny a navíc si můžete hned zřídit potřebné trvalé příkazy. Již nemusíte po uzavření smlouvy na poštu se složenkou nebo jít zřizovat trvalý příkaz, vše vyřídíte na jednom místě a to ve vaší bance.

Vše má své pro a proti

I když vše vypadá krásně a jednoduše, i v tomto případě je potřeba opatrnosti. Na jedné straně sice vše vyřídíte na jednom místě - ve vaší bance - rychle a bez problémů, ale na druhé straně veškeré své prostředky investujete do produktů jedné finanční skupiny. I když jsou to na sobě do značné míry nezávislé subjekty, jméno dělá hodně, již podle něj většinou poznáte ke které finanční skupině patří. Pokud se jedna společnost dostane do problémů, bude to většina klientů brát jako impuls, že problém mají i další společnosti např. pojišťovna nebo penzijní fond, které zastřešuje jedno jméno - finanční skupina, a to se může odrazit v náhlém odlivu klientů a způsobit i bezproblémovým společnostem starosti. 

A řešení? Záleží na Vás! 

  • Věřit síle finanční skupiny a využít kladů, které nabízí využití produktů od jejich subjektů, které nabízí vaše banka.
  • I přes větší časovou náročnost se vzdát financí pod jednou střechou a raději rozložit prostředky, které investujete do jednotlivých produktů mezi společnosti, které patří do různých finančních skupin. Tím se můžete vyhnout situaci, kdybyste najednou mohli přijít o všechny úspory.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky