Irsko počítá s tím, že v něj důvěra investorů letos vzroste

07.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 7. ledna (ČTK) - Irsko si opět začne půjčovat peníze, až se investoři budou dívat vstřícněji na jeho fiskální cíle a vyhlídky dalších periferních členů eurozóny. Uvedl to dnes irský Národní úřad pro správu státní pokladny (NTMA), orgán odpovědný za správu irského vnitřního dluhu. Počítá s tím, že důvěra investorů v Irsko v letošním roce vzroste.

Z mezinárodní pomoci 85 miliard eur, které země obdržela na konci minulého roku, má 50 miliard eur na krytí nákladů státního dluhu po tři roky. Zbytek slouží jako pomoc pro reorganizaci problémového bankovního sektoru.

I přes externí pomoc zůstává výnosnost irských státních obligací velmi vysoká. Finanční trh se obává dalších ztrát v bankovním sektoru a obrovského rozpočtového deficitu. Šéf NTMA John Corrigan připustil, že je skepticismus investorů pochopitelný.

Namítá ale, že fiskální cíle Irska jsou dosažitelné za podmínek, které vymezil program mezinárodní pomoci, protože rovnoměrně rozloží splátky. Program zahrnuje půjčky s různou dobou splatnosti; nejvyšší je 12 let a průměrná sedm a půl roku.

Irsko přidalo k záchrannému programu 17,5 miliardy eur z vlastních zdrojů. Deset miliard poskytl státní penzijní fond a 7,5 miliardy má NTMA z vlastních financí.

Corrigan dodal, že by nejistota mezi investory měla během letošního roku opadnout. Země se letos chystá zavést čtyřletý program úspor za 15 miliard eur. A navíc bude jistější situace i kolem dluhů ostatních států eurozóny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK