Japonské akcie vystoupily na osmiměsíční maximum

13.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. ledna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes pokračovaly v růstu a jejich hlavní index vystoupil na nejvyšší hodnotu za posledních osm měsíců. Trhu pomohla obecně příznivá nálada na trzích, o kterou se postarala úspěšná středeční aukce portugalských státních dluhopisů. Ze stejného důvodu se zvyšoval i kurz eura, během obchodování v Asii ale kurz dál nerostl.

Hlavní index Nikkei 225 přidal 76,96 bodu a den uzavřel vyšší o 0,73 procenta na 10.589,76 bodu. Přiblížil se tak hranici odporu, která je těsně nad hranicí 10.630 bodů a je z loňského května. Širší index Topix vzrostl o 0,9 procenta na 937,74 bodu.

Portugalsko ve středu prodalo dluhopisy s víceletou splatností v celkovém objemu 1,249 miliardy eur (asi 30,5 miliardy Kč). Klíčový desetiletý papír nese průměrný úrok 6,716 procenta, zatímco v minulé srovnatelné aukci loni v listopadu Lisabon prodal dluhopisy s průměrným úrokem 6,806 procenta. Poptávka přitom byla vysoká.

Výsledek aukce podpořil jak evropské, tak americké akcie. Přispěl totiž k celkovému zklidnění situace a snížil riziko dalšího šíření dluhové krize v eurozóně. Kurz eura se vydal prudce vzhůru a vůči dolaru se dostal nad 200denní klouzavý průměr. Růst kurzu eura měl ale do značné míry technické důvody, protože část obchodníků rušila sázky na další pokles.

"V nejlepším případě by euro mohlo zpevnit na zhruba 1,33 USD. Ovšem z fundamentálního hlediska je s eurem pořád ještě spojeno velké riziko. I když se chuť investorů riskovat zvyšuje, mají víc měn, které mohou kupovat," řekl šéf devizových obchodů v makléřské společnosti Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Minoru Šioiri. Pozornost trhu se nyní soustředí na další sledované aukce státních dluhopisů, a to španělských a italských.

V závěru obchodování v Tokiu se euro k dolaru prodávalo za 1,3105 JPY a proti předchozímu závěru v New Yorku se jeho kurz snížil o 0,2 procenta. Během středy se kurz přechodně dostal až na 1,3145 USD, a citelně se tak přehoupnul přes 200denní klouzavý průměr. Ten byl na 1,3070 USD. V pondělí bylo euro na čtyřměsíčním minimu 1,2860 USD.

Vůči japonskému jenu euro poprvé za týden zpevnilo nad 109 jenů a k růstu mu pomohly zprávy, podle nichž Japonci nakupují evropské dluhopisy. Později se kurz mírně snížil na 108,70 JPY, zůstal však nad čtyřměsíčním minimem 106,83 JPY, kde byl na začátku týdne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK