Jižní Korea nečekaně zvýšila sazby; obává se inflace

13.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 13. ledna (ČTK) - Jižní Korea dnes překvapila finanční trhy a nečekaně zpřísnila měnovou politiku. Základní úrokovou sazbu zvýšila o čtvrt procentního bodu na 2,75 procenta, aby zmírnila růst inflace. Tlak na růst cenové hladiny přitom v ekonomice narůstá rychleji, než banka předpokládala. Hlavní riziko banka vidí v rekordních cenách potravin, ale i v kolísavých cenách komodit.

Naprostá většina analytiků v anketě agentury Reuters očekávala, že banka nechá úroky beze změn. Loni je totiž zvýšila už dvakrát a na posledním zasedání svého měnového výboru, které bylo v prosinci, se dalšímu zvýšení úroků vyhnula. Až dosud se předpokládalo, že banka s dalším zvýšením úroků počká alespoň do února.

Centrální banka v prosinci předpověděla, že míra inflace letos vystoupí na 3,5 procenta, zatímco loni předběžně činila 2,9 procenta. Analytici jsou ale pesimističtější a předpokládají, že inflace přesáhne hranici čtyř procent. Dostala by se tak nad horní hranici pásma dvě až čtyři procenta, které má centrální banka pro inflaci vymezené.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK