Česká rafinérská zvýšila objem zpracované ropy na 7,3 milionu tun

13.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Společnost Česká rafinérská, která provozuje dvě největší rafinerie v Česku, v loňském roce zvýšila objem zpracované ropy na 7,318 milionu tun. V roce 2009 rafinerie společnosti zpracovaly 6,8 milionu tun ropy. ČTK o tom dnes informoval vedoucí sekce zaměstnaneckých a vnějších vztahů České rafinérské Aleš Soukup.

České rafinérské se v loňském roce podle Soukupa významně podařilo snížit náklady. "Během roku 2010 Česká rafinérská úspěšně prověřila zpracování alternativních rop v rafinérii Litvínov a optimalizovala formulaci motorových paliv. Snížil se počet neplánovaných odstávek zařízení v obou rafinériích a byla udržena jejich průměrná vysoká disponibilita v porovnání s předchozími lety," uvedl Soukup.

Na konci loňského roku však litvínovský závod České rafinérské postihl požár, což vyústilo v omezený provoz. Výpadek postihl především výrobu motorové nafty, na kterou se litvínovská rafinerie specializuje. Některé firmy na trhu si stěžovaly na nedostatek nafty a podle odborníků to přispělo k růstu cen pohonných hmot.

Česká rafinérská provozuje dvě největší rafinerie ropy v Česku, v Kralupech nad Vltavou a Litvínově. Většinovým vlastníkem firmy je s více než jednapadesátiprocentním podílem petrochemická skupina Unipetrol. Italská skupina Eni drží přes 32 procent akcií, zbývajících více než 16 procent má britsko-nizozemský Royal Dutch Shell. Na konci roku 2010 v České rafinérské pracovalo 640 zaměstnanců.

Loňský objem zpracované ropy je druhý největší od přechodu na přepracovací režim. Na něj Česká rafinérská přešla v srpnu 2003. Od té doby rafinerie za určitý poplatek zpracovává ropu svých vlastníků a ti se postarají o odbyt produktů z ní vyrobených. České rafinérské tak odpadla obchodní činnost.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK