Nezaměstnanost v Řecku vystoupila na rekordních 13,5 procenta

13.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 13. ledna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Řecku loni v říjnu dosáhla 13,5 procenta, což je nový rekord od doby, co Řecko začalo měsíční údaje zveřejňovat. Informoval o tom dnes tamní statistický úřad. V září byla míra nezaměstnanosti na 12,6 procenta a o rok dříve, tedy v říjnu 2009, pouze na 9,8 procenta.

Nejnovější data nejsou očištěna o sezonní faktory. Míra nezaměstnanosti, s kterou se nyní Řecko potýká, je nad průměrem Evropské unie i eurozóny. Ve skupině 16 zemí, které loni platily eurem, byla nezaměstnanost v říjnu na 10,1 procenta.

Řecko je první zemí eurozóny, která požádala o zahraniční pomoc. Tu jí poskytla Evropská unie spolu s Mezinárodním měnovým fondem. Řecko může až do roku 2013 postupně čerpat až 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), musí ale plnit stanovené podmínky.

Vláda v Aténách loni zavedla několik opatření, která mají zlepšit stav veřejných financí a pomoci rychle snížit zadlužení. Růst nezaměstnanosti z velké části reaguje právě na tyto kroky, protože jejich součástí je rovněž propouštění ve státní správě.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK