ÚOHS povolil Agrofertu akvizice v masném průmyslu

13.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. ledna (ČTK) - AGROFERT HOLDING podnikatele Andreje Babiše může převzít firmy z oblasti masného průmyslu Animalco a Procházka holding. Úřad fúze povolil bez podmínek. Fúze podle úřadu nenaruší hospodářskou soutěž zejména s ohledem na relativně nízký nárůst tržního podílu Agrofertu. ÚOHS o tom informoval v tiskové zprávě.

Podle ÚOHS tržní sílu spojením vzniklého subjektu bude vyvažovat dostatečný počet konkurenčních subjektů. Odběratelům tak nadále zůstane alternativa pro výběr jiného dodavatele.

Koupí Animalka chce Babiš posílit exportní aktivity skupiny. Animalco působí v potravinářském průmyslu a těžiště její činnosti představuje velkoobchod s jatečnými zvířaty, masem a masnými výrobky určenými zejména jako suroviny pro zpracovatelský masný průmysl a suroviny pro uzenářskou výrobu. Animalco rovněž obchoduje s chovnými a plemennými zvířaty, potravinářskými obaly, vybranými druhy mlékárenských výrobků a mražené zeleniny. Agrofert ve firmě získá 70procentní akciový podíl.

Roudnický masokombinát Procházka holding patří mezi středně velké zpracovatele masa. Skupina působí zejména v oblastech výroby a zpracování hovězího, vepřového a drůbežího masa, výroby masných výrobků a velkoobchodního i maloobchodního prodeje těchto produktů. Agrofert ji bude kontrolovat stoprocentně.

Agrofert je největší skupinou v českém zemědělství a potravinářství. V současnosti sdružuje více než 230 firem podnikajících v zemědělství, potravinářství i chemickém průmyslu. Babišova skupina loni získala také masokombináty Krahulík - Masozávod Krahulčí a Kmotr - Masna Kroměříž. Tím skupina, které již patří největší tuzemský zpracovatel masa Kostelecké uzeniny, ještě posílila svou pozici na trhu.

vrn jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK