Analytici: Posílení koruny zatím neohrožuje vývoj české ekonomiky

13.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Kurz koruny, který ve středu vůči euru posílil na dvouleté maximum 24,34 Kč za euro, zatím výrazněji neohrožuje vývoj české ekonomiky. Pokud by ale zhodnocování české měny pokračovalo delší dobu, dostali by se do problémů tuzemští vývozci. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK.

"Kurz koruny se nyní jen minimálně odchyluje od úrovně, která odpovídá ekonomickým podmínkám doma a v zahraničí. Na současné úrovni by neměl kurz koruny způsobit ekonomice žádné škody," řekl ČTK analytik Patria Finance David Marek. Posílení kurzu koruny by podle něj mělo zmírnit úvahy o brzkém zvyšování úrokových sazeb České národní banky. Na současné úrovni by měly sazby vydržet minimálně v první polovině roku, dodal.

Krátkodobé předpovědi kurzu jsou vždy složité, ale další posilování koruny vypadá momentálně realisticky, uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Jak velké škody silná koruna v ekonomice napáchá, záleží na tom, jak dlouho taková epizoda potrvá a kam až kurz dopluje. Silná koruna podle něj především omezí možnosti exportérů při získávání nových zakázek.

Pokud zůstane nálada na trhu nadále pozitivní, koruna se může přiblížit velmi brzy k hladině 24,20 Kč za euro, míní analytička Raiffeisenbank Helena Horská. "Pro vývozce je výrazné posílení koruny hned od počátku roku velmi nepříjemné, protože se nestihli zajistit (koupit dopředu korunu) proti jejímu posilování na slabších úrovních okolo 25 Kč za euro," upozornila. Letos přitom bude růst ekonomiky ještě závislejší na vývozu než loni, kdy rostla trochu spotřeba domácností a investice zásluhou solárního boomu, podotkla.

Koruna nicméně podle Horské posílila "předčasně“ a příliš razantně. Krize důvěry ve schopnost slabých evropských států platit regulérně své dluhy se může ještě během prvního čtvrtletí vyostřit. Opětovný nárůst nedůvěry v euro pak může znovu zasáhnout korunu a poslat ji zpátky přes hranici 25 Kč za euro. Na druhou stranu, v dobách "klidu“ může nižší averze vůči riziku a příznivé vnímání české ekonomiky v zahraničí tlačit korunu k silným úrovním, poznamenala analytička.

Česká měna se dnes před 15:00 obchodovala na úrovni 24,38 Kč/EUR a 18,38 Kč/USD.

fd vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK