Největší pila v ČR omezila od ledna kvůli nedostatku dřeva výrobu

13.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paskov (Frýdecko-Místecko) 13. ledna (ČTK) - Největší tuzemská pila Mayr-Melnhof Holz Paskov na Frýdecko-Místecku od ledna omezila výrobu kvůli nedostatku dřeva. ČTK to sdělila jednatelka společnosti Marie Wagnerová. Běžný dvousměnný a třísměnný provoz se v lednu i únoru sníží na jednu směnu. Některým zaměstnancům firma už neprodloužila pracovní smlouvy. ČTK to zjistila přímo od pracovníků pily, která na konci loňského roku zaměstnávala 234 lidí.

Podle Wagnerové má pila nedostatek kulatiny kvůli zpožděnému podepisování smluv mezi Lesy ČR a vítězi tendrů na práce ve státních lesích. "V lednu a únoru proto bude provoz pily fungovat v jednosměnném režimu," řekla ČTK. Situaci ve firmě odmítla podrobněji komentovat.

Zaměstnanci, kteří nechtěli zveřejnit svá jména, dnes řekli ČTK a Právu, že několika pracovníkům už firma neprodloužila smlouvy na dobu určitou. Ostatní zaměstnanci si místo zrušených směn musejí vybírat dovolenou či náhradní volno.

"Týká se to skoro všech. Přijdeme o prémie, osobní ohodnocení i odměny budou nižší. Pohoršíme si v řádech tisíců korun. O propouštění se sice nemluví, ale atmosféra je napjatá a lidé se bojí o robotu," řekl zaměstnanec firmy s tím, že do podobné situace se pila nedostala ani v době hospodářské krize. Podle něho měla společnost už loni na podzim nakoupit kulatinu do zásoby.

S nedostatkem dřeva se pila potýkala již ve druhé polovině loňského roku. Wagnerová to řekla ČTK již dříve s tím, že za rok 2010 očekává pokles výroby o pět procent. Zároveň musela společnost čelit prudkému růstu cen dřeva, na konci listopadu ho odhadla na pětinový. Vlivem toho může být loňský zisk firmy nižší než v roce 2009, a to i při očekávaném nárůstu tržeb o pětinu na 3,1 miliardy Kč.

"Potřebovali bychom hlavně stabilní přísun vstupní suroviny, abychom mohli výrobní kapacitu využívat naplno. V těžbě dřeva by měl být nastolen řád, aby velké podniky měly možnost dlouhodoběji plánovat a mít určitý podíl dlouhodobých smluv. Situace se však mění doslova den ze dne," řekla již dříve jednatelka.

Podle mluvčího Lesů ČR Zbyňka Boublíka je obvinění státního podniku z nastalé situace ryze účelové. "Pokud některý podnik již zásoby dřeva nemá, je na místě se ptát, zda jeho management jedná v souladu s povinnostmi řádného hospodáře," reagoval. Podle něho Lesy ČR dodávají na český trh nejvýše polovinu dřeva, zbytek pak jiní vlastníci či správci lesů. "Na volném trhu je ho tak dostatek. Navíc je technologicky možné bezpečně a bez ztrát kvality skladovat dříví po několik měsíců," dodal mluvčí.

Společnost Mayr-Melnhof Holz Paskov je součástí rakouského koncernu Mayr-Melnhof Holz. V roce 2009 koncern zaměstnával 1930 lidí a vytvořil obrat kolem 11,3 miliardy korun.

Hospodářské výsledky společnosti Mayr-Melnhof Holz Paskov v letech 2006 až 2010 (v milionech Kč): 2006 2007 2008 2009 2010 čistý zisk 227,7 290,1 -57,5 197,7 --* tržby 2646 3246 2194 2583 3.100**

* očekávaný čistý zisk firma zatím neuvedla

** očekávané tržby (odhad z listopadu 2010)

Zdroj: www.justice.cz, Mayr-Melnhof Holz Paskov

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK