Výrobní ceny v USA zrychlily růst, nových nezaměstnaných přibylo

13.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 13. ledna (ČTK) - Inflace výrobních cen ve Spojených státech v prosinci pod tlakem dražší energie a potravin zrychlila a počet nových nezaměstnaných minulý týden vzrostl nejrychleji za půl roku. Dnešní vládní statistické údaje svědčí o přetrvávajících potížích, před nimiž stojí oživování největší světové ekonomiky. Povzbudivým signálem v dnešních číslech však byl výrazný nárůst amerického vývozu.

Výrobní ceny vzrostly proti předešlému měsíci o 1,1 procenta po listopadovém tempu 0,8 procenta. Téměř celý nárůst však byl důsledkem dražších cen potravin a energie, protože bez nich by ceny stouply jen o 0,2 procenta. Meziroční jádrová inflace činila jen 1,3 procenta, zatímco celkový index výrobních cen byl meziročně vyšší o čtyři procenta.

Rozdíl mezi celkovou inflací a měřením očištěným od kolísavých cen energie a potravin je velký problém pro měnovou politiku. Americká centrální banka (Fed) může v situaci silného růstu cen základních potřeb jen těžko tvrdit, že inflace žádnou hrozbou není, jak nyní dělá. Fedu loni na podzim zahájil často kritizovaný program nákupů vládních dluhopisů v sumě 600 miliard dolarů (11 bilionů Kč) zejména se zdůvodněním, že inflace je příliš nízká a hrozí deflace, která je nebezpečím pro ekonomiku.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti minulý týden nečekaně vzrostl o 35.000 na 445.000, což byla jejich nejvyšší úroveň od října. Byl to také nejsilnější nárůst za šest měsíců a kontrastoval s očekáváním analytiků, kteří naopak odhadovali pokles na 405.000. Celkový počet Američanů na podpoře vzrostl na 9,19 milionu z 8,77 milionu.

Zpráva o počtu žádostí o podporu ukazuje, že americký trh práce má nadále velké problémy, což může zpomalovat oživení celé ekonomiky. Americké akcie na údaje reagovaly v první části obchodování poklesem.

Pozitivnější údaje dnes přišly ze zahraničního obchodu. Obchodní deficit USA v listopadu ve srovnání s předchozím měsícem překvapivě klesl o 0,3 procenta a ocitl se nejníže od ledna 2010. Vývoz díky slabšímu dolaru a růstu zahraniční poptávky byl nejvyšší za více než dva roky.

Americká ekonomika obnovila po hlubokém propadu růst v létě 2009, jeho tempo však je na období krátce po recesi stále nezvykle pomalé. Dosavadní růst tak nestačí k tomu, aby snížil míru nezaměstnanosti, která se nadále pohybuje mezi devíti a deseti procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK