Euro díky aukci obligací Španělska a Portugalska roste

13.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. ledna (ČTK) - Evropská měna dnes již čtvrtou seanci za sebou posiluje. Euro podpořily úspěšné aukce státních obligací Portugalska a Španělska, které zmírnily obavy z šíření dluhové krize v eurozóně.

V 17:30 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 1,62 procenta na 1,3343 USD a k jenu vzrostlo o 1,36 procenta na 110,42 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,25 procenta na 82,75 JPY.

Španělsko bez problémů prodalo státní dluhopisy v objemu tří miliard eur se splatností pět let. Poptávka po dluhopisech více než dvakrát převýšila celkový nabízený objem. Úspěšný prodej Španělských dluhopisů přišel den poté, což své dluhopisy prodalo Portugalsko.

Evropská centrální banka dnes podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta, kde ji drží od května 2009. Prezident ECB Jean-Claude Trichet však upozornil na zesílení inflačních tlaků a rizika nárůstu cenové hladiny v zemích eurozóny a ujistil, že banka bude připravena zakročit na podporu cenové stability. To mezi investory posílilo očekávání, že by banka mohla úroky začít zvyšovat.

Dolar klesl vůči jenu kvůli statistice. Dnešní zpráva ministerstva práce ukázala, že počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti je nejvyšší od října, což zmírnilo optimismus ve výhled dalšího vývoje americké ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK