Ceny ropy dál rostou, Brent se blíží hranici 100 dolarů

13.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. ledna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál rostly a severomořská ropa Brent se opět přiblížila hranici 100 dolarů za barel. Vedle slabého dolaru k tomu přispělo zejména vyjádření jednoho z činitelů organizace OPEC, podle něhož bude ropný kartel uvažovat o zvýšení těžby, jen když ropa překročí 100 dolarů a zůstane tam nějakou dobu.

Cena Brentu vzrostla ke konci odpoledne o 30 centů na zhruba 98,40 dolaru za barel. Zůstala však pod středečním maximem 98,85 USD, nejvyšší úrovní od 1. října 2008. Americká lehká ropa WTI posílila o 30 centů nad 92 dolary za barel a přirážka Brentu se nadále pohybuje kolem neobvykle vysoké úrovně sedmi dolarů.

Jeden z delegátů OPEC ze zemí Perského zálivu agentuře Reuters řekl, že organizace uspořádá mimořádné ministerské zasedání až poté, co se ropa vyšplhá nad 100 dolarů za barel a zůstane tam. Dodal však, že ropné země Arabského poloostrova budou v případě potřeby překračovat své těžební kvóty, i když zatím k tomu nebyl důvod.

Euro dnes vůči dolaru rostlo již čtvrtý den a dostalo se nad 1,33 USD. Investoři kvitují příznivé výsledky aukcí nových vládních dluhopisů v Portugalsku a Španělsku a rostou vyhlídky na zvýšení úrokových sazeb eurozóny po dnešním upozornění šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta na rostoucí inflační tlaky. Slabý dolar podporuje ceny ropy a dalších komodit, protože zlevňuje investorům nákupy.

Ropě ve výrazném růstu bránily nepříznivé ekonomické údaje z USA. Překvapením byl prudký růst nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, který byl nejvyšší za půl roku a zpochybnil příznivé vyhlídky zesíleného oživování americké ekonomiky.

"Údaj o počtu žádostí o podporu byl velkým zklamáním a přináší otázku, jak dlouho dokáže zesláblý americký spotřebitel zvládat benzin za tři dolary a víc na galon. Zdá se, že odpověď bude, že už dlouho ne," řekl agentuře Reuters John Kilduff z newyorské firmy Again Capital.

Tento týden cenu ropy zvedalo odstavení páteřního ropovodu, který ve středu obnovil provoz ze dvou třetin. Problémy s únikem ropy mělo i Norsko. Středeční údaje ukázaly v USA vyšší pokles zásob ropy, než se čekalo.

Brent si už delší dobu udržuje vysokou prémii vůči WTI, což je odrazem jednak nadprůměrných zásob v USA, jednak problémů s těžbou v severní Evropě. Brent je navíc oblíbenější u rychle rostoucích zemí Asie.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:27 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent únor 98,42 98,12 New York - Nymex WTI únor 92,16 91,86

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK