Daň z nemovitostí pro rok 2011: Novinky

17.01.2011 | , Finance.cz
DANĚ


Koupili či zdědili jste v roce 2010 nemovitost? Do konce ledna máte povinnost podat přiznání k dani z nemovitostí pro rok 2011. Daň se totiž platí jako jediná dopředu. FORMULÁŘ UVNITŘ

Změny nastaly především u spoluvlastníků staveb. Ti mohou nově podat daňové přiznání pouze za svůj spoluvlastnický podíl. K dani z nemovitostí pro zdaňovací období 2011 slouží nové formuláře a nově jsou upraveny také sankce za nesplnění daňové povinnosti.



Kdo podává daňové přiznání?


Daňové přiznání k dani z nemovitostí podává poplatník. Poplatníkem daně z nemovitostí se rozumí fyzická nebo právnická osoba vedená k 1. lednu daného zdaňovacího období jako vlastník nemovitosti v katastru nemovitostí. U pozemků může být v některých případech poplatníkem daně z nemovitostí nájemce nebo uživatel. Důležitou skutečností je vlastnictví nemovitosti k 1. lednu zdaňovacího období. V případě, že jste nemovitost koupili, zdědili nebo dostali v průběhu roku, budete jako nový majitel podávat daňové přiznání k dani z nemovitostí a platit daň až za následující rok.

Lhůta pro podání daňového přiznání je nejpozději dne 31. ledna zdaňovacího období.  Daň z nemovitosti má z hlediska časové posloupnosti poněkud jinou metodiku než jiné daně. Na rozdíl od daní z příjmů nebo daně z přidané hodnoty platí daň z nemovitosti dopředu. Do konce ledna 2011 tedy podáváme daňové přiznání k dani z nemovitostí pro zdaňovací období 2011.

Daňové přiznání nepodává poplatník každý rok. Podává se jen v případě změn rozhodných pro vyměření daně. Jde například o nákup nové nemovitosti nebo pozemku, změny výměry pozemků, výstavby nových pater apod. Všechny tyto změny by měl poplatník oznámit ve svém daňovém přiznání. Co se týče změn v identifikačních údajích poplatníka (jméno, bydliště atd.), ty se musí nahlásit finančnímu úřadu nejpozději do 30 dnů ode dne, kdy nastaly. V případě, že daňové přiznání za rok 2011 nepodáváte, finanční úřad nepředpokládá žádnou změnu a zašle platební výměr dle stavu k minulému období. Zde je přehled novinek pro rok 2011.

Spočítejte si daň z nemovitosti v excelovském formuláři přiznání k dani z nemovitosti a ulehčete si práci s jeho vyplněním.


Spoluvlastník nemovitosti může podat daňové přiznání jen za svůj podíl


Zásadní změnou je možnost podat daňové přiznání pouze na svůj spoluvlastnický podíl a to i u staveb. Do konce roku 2010 existovala tato možnost pouze u pozemků. Tato změna pomůže především developerským společnostem. Doposud šlo daňové přiznání řešit tímto způsobem pouze u daně z pozemků. Pokud některý ze spoluvlastníků staveb, bytů nebo nebytových prostor podá daňové přiznání pouze za svoji část, vznikne i ostatním spoluvlastníkům povinnost podat daňové přiznání za svůj podíl.

Každý spoluvlastník přiznává daň ve výši svého podílu na celkové dani odpovídající jeho podílu na pozemku nebo stavbě. Pokud ostatní spoluvlastníci daňové přiznání nepodají (například z důvodu, že nebyli informováni o tom, že některý ze spoluvlastníků si podal sám přiznání za svůj podíl), bude jim následně vyměřena daň přímo správcem daně. Sankce ani penále z takto vyměřené daně nebudou však správcem daně uplatňovány pouze v případě, že v minulosti podával daňové přiznání k dani z nemovitostí ustanovený společný zástupce.


Stanovení společného zmocněnce


Spoluvlastníci mají nově možnost rozhodnout se, zda celou administrativu spojenou s podáním daňového přiznání k dani z nemovitostí a placení daňové povinnosti ponese pouze jeden z nich či zda tuto povinnost přenesou na třetí osobu - společného zmocněnce. Jako dosud lze tedy využít společného zástupce, za kterého se považuje spoluvlastník, který podá daňové přiznání za celou nemovitost.

Daňovou povinnost má v takovém případě společný zástupce, který ji může v poměrné části přenést na další spoluvlastníky. S příchodem zákona č. 280/2004 Sb., daňový řád mohou spoluvlastníci využít tzv. společného zmocněnce. Společný zmocněnec nemusí být spoluvlastníkem, může se jednat o jakoukoli třetí osobu (např. o daňového poradce). Spoluvlastníky zastupuje tato osoba svým jménem za základě plné moci.


Sankce za nepodání daňového přiznání


Již zmiňovaný daňový řád stanoví automatické vyměření pokuty, pokud se při podání daňového přiznání zpozdíte o více než pět pracovních dnů (tj. 8. února 2011 a později). Výše pokuty činí 0,05 % stanovené daně za každý den prodlení. Maximální výše pokuty je přitom 5 % stanovené daně. Nově je také definována minimální výše pokuty, ta činí 500 Kč.


Nové formuláře


Pro zdaňovací období 2011 jsou k dispozici nové formuláře daňového přiznání k dani z nemovitostí. Oproti loňskému roku zaznamenali i formuláře několik změn. Aktuální formulář vám nabízíme zdarma. Daňová přiznání jsou vám k dispozici ve formátu Excel, do kterých stačí zadat údaje a daň vám bude automaticky vypočtena.

Autor článku

Veronika Tomanová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ