Brigáda na živnosťák? Proč ne!

31.03.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Máte již dost brigád za 35,- Kč na hodinu a chcete zkusit štěstí na vlastní pěst? Jistě se najde spousta činností, které ovládáte. Zužitkujte je a zkuste štěstí na vlastní pěst. Programátor, grafik, překladatel(ka), hosteska,… najde se spousta možností jak si vydělat. Vyřiďte si živnostenské oprávnění a začněte pracovat sami na sebe...

Téma tohoto týdne: Jak přežít na studiích

Dříve než se rozhodnete podnikat je třeba vědět jakou živnost budete chtít vykonávat. U živností, o které mívají zájem studenti, se jedná pouze o ohlašovací živnosti. Pokud zájemce splní zákonné podmínky automaticky získá živnostenské oprávnění a to na základě ohlášení. Zákonné podmínky se mohou dále lišit podle konkrétní živnosti.

Další způsob pro vydávání živnostenského oprávnění je koncese. Žadatel o koncesovanou živnost nemusí získat živnostenské oprávnění i když splnil zákonné podmínky. Stát si takto ponechává právo regulovat některé činnosti (např. výroba zbraní, taxislužba, …).

Ohlašovací živnosti:

  • Volné
    • Dosažení 18 let věku, způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost, žádné závazky vůči Finančnímu úřadu
  • Řemeslné
    • Dosažení 18 let věku, způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost, žádné závazky vůči Finančnímu úřadu, odborná způsobilost
  • Vázané
    • Dosažení 18 let věku, způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost, žádné závazky vůči Finančnímu úřadu, odborná způsobilost

Koncesované živnosti:

    • Dosažení 18 let věku, způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost, žádné závazky vůči Finančnímu úřadu, odborná způsobilost

O živnostenský list žádáte na Živnostenském úřadě, místně příslušném k trvalému bydlišti. Než se vypravíte pro živnostenské oprávnění musíte mít připraveny požadované doklady. Ty z části závisí na budoucím oboru podnikání. Dosažení věku a způsobilost k právním úkonům se prokazuje platným občanským průkazem. Bezúhonnost potom Výpisem z rejstříku trestů, o který můžete požádat např. na obecním úřadě a to za kolkový poplatek 50 Kč. Výpis obdržíte do 2-3 týdnů.   Za jedno živnostenské oprávnění platíte poplatek 1.000,- Kč. Chcete-li si zaregistrovat více živností, zaplatíte tuto částku za každou živnost.

Seznam živností naleznete v příloze Živnostenského zákona. Nenechte se zaskočit velikostí seznamů a složitým dělením. Ve většině případů budete potřebovat pouze volnou oznamovací živnost. Nejčastějšími druhy živností je např. Nákup zboží za účelem dalšího prodeje, poskytování software, poskytování poradenství, zprostředkovatelská činnost… s přesným určením živnosti Vám také pomohou pracovníci Živnostenského úřadu.

Jako živnostník musíte po získání živnostenského listu a zahájení činnosti navštívit a podnikání oznámit i dalším institucím:

  • Finanční úřad
  • Správu sociálního zabezpečení (OSSZ, příp. PSSZ,ČSSZ)
  • Vaši zdravotní pojišťovnu.

Zde všude je třeba nahlásit zahájení podnikání a předložit potřebné doklady.

Nyní již máte vše zařízeno a nezbývá než se pustit do práce. Bohužel jako živnostník si musíte vést také různé evidence a účetní knihy. Nezapomeňte také, že jako živnostníci musíte každoročně podat daňové přiznání fyzických osob typu B, a přehledy na zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Formuláře i s pokyny k vyplnění naleznete ZDE.  

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky