Fúze BA s Iberií vytvořila třetí největší aerolinie v Evropě

21.01.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. ledna (ČTK) - Fúze leteckých společností British Airways z Británie a Iberia ze Španělska dnes nabyla platnosti, vznikly tak třetí největší aerolinie v Evropě. Firmy se tím po finanční a hospodářské krizi snaží vyrovnat s poklesem poptávky po letecké přepravě.

S akciemi obou společností se přestalo obchodovat a v pondělí se obnoví jako emise nové holdingové společnosti International Consolidated Airlines Group SA. Oba přepravci budou nadále létat pod svými názvy a generální ředitel britských BA Willie Walsh se postaví do čela spojené skupiny.

Nový podnik má v letovém parku 406 letadel a v letových řádech přes 250 destinací. Ročně přepraví kolem 57 milionů cestujících a roční tržby se odhadují na 12 miliard liber. Podnik se tak zařadí za německou Lufthansu a nadnárodní Air France-KLM.

Pro British Airways přináší spojení jako hlavní přínos přístup Iberie k destinacím v Jižní Americe. Iberia zase získá přístup k rozsáhlým aktivitám BA v Severní Americe. Oba podniky doufají, že jim fúze pomůže ustát pokles poptávky u spotřebitelů i služebních cest v reakci na globální úvěrovou krizi.

Spojené firmy naznačily, že se budou snažit o další akvizice. Walsh uvedl, že název holdingové společnosti je záměrně mnohoznačný, aby se pod něj vešli i další přepravci. BA loni opustily plán fúze s australskou Qantas Airways a Walsh v září oznámil, že má na seznamu kolem 12 dalších přepravců k převzetí.

Dvojice British Airways s Iberií také hodlá rozšířit svou alianci oneworld o American Airlines. Tento plán ale rozlítil rivaly, například Virgin Atlantic Airways. Přísné zákony ve Spojených státech zakazují kompletní fúzi s americkou leteckou společností. Trio má ale v plánu sjednotit ceny a dělit se o přepravní kapacity na trasách přes Atlantik.

International Airlines Group je registrovaná v Madridu, ale finanční a provozní centrálu má v Londýně. Akcionáři BA v ní získali 56 procent, napsala agentura AP.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK