Pyramida: Úrok z úvěru od 3%

03.04.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Změna stíhá změnu, podmínky se mění. Stavební spořitelny přicházejí s novými tarify, které jsou výhodnější především pro ty, kteří hodlají čerpat úvěry. Zatímco dříve nabízely téměř všechny stavební spořitelny tarify …

 … s úrokem z vkladů 3% p.a. a s úrokem z úvěru ze stavebního spoření 6%, dnes je situace jiná. S tím jak klesají úroky z vkladů, klesají i úroky z úvěrů.  Pro ty, kteří chtějí pouze spořit bez využití úvěru  to sice není příznivá situace, ale i tak zůstává stavební spoření hlavně díky státní podpoře a nezdaněným  úrokům z vkladů jedním z nejbezpečnějších a zároveň nejvýnosnějším zhodnocením volných prostředků.

S novým tarifem s názvem KREDIT přichází Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky. Klienti, kteří se rozhodnou uzavřít smlouvu o stavebním spoření si mohou nyní vybrat ze dvou tarifů (PROFIT a KREDIT) a u každého potom ze tří variant (Rychlá, Standardní a Pomalá).

Na PROFIT je přejmenován stávající tarif, který stavební spořitelna nabízí v nezměněné  podobě. Tento tarif je tarifem spořícím, tzn. je určen pro klienty, kteří nehodlají čerpat  úvěr a  stavební spoření chtějí využít spíše ke spoření. U tohoto tarifu je úrok z vkladů 3% p.a. a úrok z úvěru 6%p.a.

Nový tarif KREDIT je naopak  určen pro ty, kteří chtějí využít úvěru ze stavebního spoření k řešení své bytové situace. Tento tarif je úplně nový a nabízí několik variant. Úroková sazba z vkladů je 2% p.a., za to si však klient může vybrat ze tří variant (stejně jako u tarifu Profit), ale navíc má možnost si zvolit u každé varianty i úrokovou sazbu úvěru a to takto:

Tarif KREDIT

Varianta

Úrok z vkladů

(% p.a.)

Úrok z úvěru

( % p.a.)

Splátka úvěru

(% z CČ)

Rychlá

2 %

5 %

0,75 %

Standardní

2 %

5 %

0,6 %

2 %

4 %

0,9 %

Pomalá

2 %

5 %

0,45 %

2 %

4 %

0,6 %

2 %

3 %

0,75 %


Z tabulky je vidět, že klient, který se rozhodne uzavřít si tarif Kredit má možnost výběru úroku z úvěru. Varianta a výše úroku z úvěru potom ovlivňuje také výši měsíční splátky úvěru, která je dána % z cílové částky (procento uvedeno v posledním sloupci). Minimální úrok z úvěru ze stavebního spoření může klient získat při uzavření Pomalé varianty v tarifu Kredit a to již 3% p.a., což je momentálně nejnižší nabízený  úrok z úvěrů ze stavebního spoření, které stavební spořitelny nabízejí.
Další informace o stávajícím tarifu od 1.4.2003  nazvaném PROFIT i o novém úvěrovém tarifu KREDIT můžete získat na stránce Srovnání tarifů.

A co nabízí ostatní spořitelny?

S postupným snižování úroků z vkladů dochází i ke snižování úroků z úvěru. Zákon o stavebním spoření stanoví, že rozdíl úroků z vkladů a z úvěrů muže být maximálně 3 procenta. To znamená, že pokud je úrok z vkladů ve výši 2 % p.a., potom úrok z úvěru ze stavebního spoření může dosahovat maximálně 5% p.a. (tedy o 3% výše).

První stavební spořitelnou, která umožňovala výběr mezi úročením 2 a 3% p.a.  byla Stavební spořitelna Wüstenrot. V závislosti na zvoleném úroku potom také potom klient získal úrok z úvěru ve výši 5 nebo 6% p.a.
Úrok z úvěru  pod 5% p.a. začala jako první nabízet Hypo stavební spořitelna. Při úroku z vkladů 2% p.a. je  výše úroku z úvěru 4,9% p.a. (od 1.1.2002). Od listopadu roku 2002 potom začala nabízet úvěrový tarif, kde úrok z vkladů je pouze 1% p.a. a úrok z úvěru 3,9% p.a.
Od listopadu 2002 přistoupila ke změně také Českomoravská stavební spořitelna, která začala nabízet tarif Invest. I u tohoto tarifu jsou vklady opět úročeny 2% p.a., přičemž úvěr je úročen 4,8% p.a.
Od stejného data snížila úročení i Raiffeisen stavební spořitelna. I zde úrok z vkladů dosahuje 2% p.a. Úrok z úvěru, který může klient získat je 4,9% p.a.
Pozadu se snižováním úroků nezůstala ani Stavební spořitelna České spořitelny. Od prosince 2002 stejně jako ostatní snížila u nově uzavíraných smluv úrok z vkladů na 2% p.a. Naproti tomu klientům nabídla možnost získat úvěr ze stavebního spoření s úrokem 4,75% p.a.
Od dubna ke snížení (viz výše) přistoupila i Všeobecná stavební spořitelna KB, ta však na rozdíl od většiny ostatních stavebních spořitelen zatím ponechala i tarif s tříprocentním úročením vkladů.

Informace o výše zmíněných produktech stavebních spořitelen najdete na stránce Srovnání tarifů.

Kdo získá nové úroky?

Výše úroků, a ať již z vkladů nebo z úvěru, závisí na tom, kdy jste smlouvu uzavřeli. Pokud jste smlouvu uzavřeli před tím, než stavební spořitelna úroky změnila, budou se na vaši smlouvu vztahovat úroky platné v den uzavření smlouvy (jsou uvedeny ve Všeobecných obchodních podmínkách nebo přímo na návrhu smlouvy o stavebním spoření). Zde najdete nejen podmínky a úroky tarifů, které lze uzavřít, ale také ty, které již uzavřít nelze, ale které můžete mít uzavřeny.

Chcete čerpat úvěr a líbili by se vám nižší úroky?

Zde je situace složitější, ale každopádně stojí za to kontaktovat stavební spořitelnu, zda je možný přechod z jednoho tarifu (varianty) do druhého a za jakých podmínek. Některé stavební spořitelny takový přechod umožňují jiné nikoli nebo jen u některých tarifů/variant. Takže nezbývá než se na Váš konkrétní případ informovat.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ