Sociální pojištění a zaměstnavatelé v roce 2011

31.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zaměstnavatelé musí v roce 2011 počítat s delší výplatou náhrady mzdy. Současně neklesla sazba sociálního pojištění, jak se původně počítalo. Jak je to s platbou sociálního pojištění pro zaměstnavatele v roce 2011?

Sociální pojištění placené zaměstnavatelem za své zaměstnance je vysokou nákladovou položkou všech zaměstnavatelů. Sociální pojištění placené zaměstnavatelem je přitom v Česku jedno z nejvyšších z členských zemí EU či OECD. Právě sociální pojištění placené zaměstnavatelem výrazně zdražuje v Česku cenu práce. I v roce 2011 totiž musí zaměstnavatelé odvádět místně příslušné OSSZ na sociálním pojištění 25 % z vyměřovacího základu (původně se předpokládalo, že poklesne na 24,1 %).

Zaměstnavatelé platící 25 % na sociálním pojištění již nemají v roce 2011 možnost odečtu poloviny náhrady mzdy v období pracovní neschopnosti svých zaměstnanců od sociálního pojištění jako v roce 2010. I v roce 2011 je sociální pojištění splatné do 20. dne následujícího měsíce. Úhrada sociálního pojištění za leden 2011 tak musí být provedena do 20. února 2011.


Vyměřovací základ pro platbu pojistného

Zaměstnavatelé odvádí sociální pojištění z vyměřovacího základu, kterým je úhrn příjmů zaměstnance, které jsou předmětem daně z příjmu fyzických osob, a zaměstnavatel tento příjem zaměstnanci v daném měsíci v zaměstnání zúčtoval. Do vyměřovacího základu však nepatří např. náhrada škody, odstupné, odměna dle zákona o zlepšovacích návrzích. Z těchto příjmů není tedy sociální pojištění odváděno. Pro rok 2011 je maximálním vyměřovacím základem zaměstnance příjem 1 781 280 Kč. Pokud v průběhu roku zaměstnanec dosáhne maximálního vyměřovacího základu, tak se přestane od tohoto měsíce odvádět sociální pojištění. Naposledy se sociální pojištění zaplatí za měsíc, ve kterém bylo této hranice dosaženo.


Kdy lze odečíst polovinu náhrady mzdy?

Aby si mohl zaměstnavatel od sociálního pojištění odečíst polovinu náhrady mzdy vyplacenou zaměstnancům, tak musí odvádět na sociálním pojištění v roce 2011 26 % z vyměřovacího základu. Tuto možnost však mají pouze zaměstnavatelé s počtem zaměstnanců 25 a méně, kteří si tuto možnost pro rok 2011 zvolí. Tato informace musí být místně příslušné OSSZ písemně oznámena do 20. ledna 2011.


Opožděná platba – vznik penále

Při opožděné platbě je nutné počítat s vyměřením penále. V informačním systému místně příšlusné OSSZ nabíhá penále ve výši 0,05 % denně z dlužného pojistného. Jediný den zpoždění při platbě sociálního pojištění ve výši 200 000 Kč představuje vznik penále ve výši 100 Kč. Jestliže se firma dostane do finančních problémů, tak je vhodné s OSSZ komunikovat. Při úhradě dlužného pojistného ve splátkách je totiž sazba penále snížena a činí 0,025 % z dlužného pojistného za každý den prodlení. Na povolení úhrady dluhu ve splátkách není právní nárok, ale v praxi je tato možnsot zaměstnavatelům umožněna, když s OSSZ komunikají a snaží se své dluhy řešit. Jestliže nedojde k uhrazení vypočítaného penále ve stanovené lhůtě, vymáhají OSSZ tyto pohledávky velice často prostřednictvím Exekutorských úřadů a tyto nemalé náklady spojené s exekucí musí opět zaplatit firma.


Náhrada mzdy – 3 týdny

Od roku 2011 dochází ke změnám v oblasti nemocenských dávek. Zaměstnanci mají nárok na nemocenskou až od 22. dne nemoci. Tato úprava nemocenských dávek si vyžádala i změnu zákoníku práce upracující náhradu mzdy. V roce 2011 tak zaměstnavatelé budou vyplácet náhradu mzdy svým nemocným zaměstnancům až 21 dní nemoci místo 14 dní nemoci v roce 2010. Prodloužení délky výplaty náhrady mzdy v letošním roce zvýší zaměstnavatelům jejich náklady. Zaměstnavatelé budou mít ještě větší zájem na tom, aby jejich zaměstnanci byli zdraví. Výplata náhrady mzdy není pro zaměstnavatele levnou záležitostí. Jestliže má např. zaměstnanec průměrný hodinový výdělek 250 Kč, tak hodinová náhrada mzdy činí 110 Kč. Náhrada mzdy náleží pouze za dny, které jsou pro zaměstnance během prvních 21 dní pracovní neschopnosti pracovními dny.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT