Největší světový výrobce léků Pfizer téměř zečtyřnásobil zisk

01.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. února (ČTK) - Největší světový výrobce léků Pfizer ve čtvrtém čtvrtletí téměř zečtyřnásobil čistý zisk na 2,89 miliardy dolarů (přes 50 miliard Kč) ze 767 milionů dolarů před rokem. Oznámila to dnes firma. Zhoršila však výhled pro příští rok.

Tržby společnosti ve čtvrtletí stouply o šest procent na 17,56 miliardy dolarů. Generální ředitel Ian Read upozornil, že firma dosáhla solidních hospodářských výsledků navzdory přetrvávajícím obtížným podmínkám na trhu. Dodal, že správní rada schválila dodatečný plán na zpětný odkup akcií podniku v hodnotě až pěti miliard dolarů.

Firma nyní předpokládá, že její tržby se v příštím roce budou pohybovat od 63 do 65,5 miliardy dolarů. V předchozí prognóze přitom tržby odhadovala na 65,2 až 67,7 miliardy dolarů.

Read začátkem prosince nahradil v čele Pfizeru Jeffreyho Kindlera, který tehdy překvapivě odstoupil z funkce. Podle analytiků byl Kindler k odchodu pravděpodobně přinucen správní radou a institucionálními investory, kteří nebyli spokojeni s vývojem ceny akcií společnosti.

Kindler provedl rozsáhlou reorganizaci aktivit podniku. Prodejní operace rozdělil do pěti divizí. To výrazně podpořilo tržby na rozvíjejících se trzích a stabilizovalo prodej starších přípravků, jež se potýkají s konkurencí ze strany neznačkových kopií. Firma předloni pod Kindlerovým vedením dokončila převzetí konkurenta Wyeth za 67 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK