Čtvrtletní zisk automobilky Mitsubishi se propadl o 75 procent

02.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. února (ČTK) - Čistý zisk japonské automobilky Mitsubishi Motors se ve třetím finančním čtvrtletí navzdory růstu tržeb propadl o 75 procent na 2,7 miliardy jenů (zhruba 580 milionů Kč) z 10,7 miliardy jenů před rokem. Výsledky byly zasaženy vyššími provozními náklady a silnou domácí měnou. Oznámila to dnes firma.

Tržby společnosti ve čtvrtletí do konce prosince meziročně stouply o 18 procent na 446,17 miliardy jenů díky silné poptávce v Asii a na dalších rozvíjejících se trzích. "Celosvětová poptávka po automobilech předvedla mírné oživení, za nímž stála zejména Čína, která pokračuje v rychlém růstu," uvedla firma.

Provozní zisk společnosti, který je ukazatelem zdraví jejích klíčových aktivit, nicméně klesl o 52 procent na 6,1 miliardy jenů. Firma ve čtvrtletí čelila nárůstu výdajů na reklamu, dopravu i výzkum a vývoj. Mitsubishi navíc upozornila na rostoucí nejistotu ohledně budoucího vývoje světové ekonomiky.

Automobilka potvrdila, že v celém finančním roce počítá s čistým ziskem 15 miliard jenů při tržbách 1,9 bilionu jenů. Firma v rámci svého podnikatelského plánu pro středně dlouhé období hodlá posílit aktivity na rozvíjejících se trzích. Plánuje rovněž představit nové modely s elektrickým pohonem. Loni společnost uvedla na trh malý elektromobil i-MiEV, napsala agentura AP.

pmh dvd

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK