Jak nepřijít o státní podporu ze stavebního spoření

10.04.2003 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Reforma stavebního spoření se blíží. Ke změnám v systému poskytování státních podpor by mělo dojít již od 1.ledna 2004. Co to bude pro klienty znamenat? Jak získávat podporu v současné výši co nejdéle?

Na konci minulého roku připravilo Ministerstvo financí návrh reformy veřejných rozpočtů. Reforma předpokládá také omezení výše poskytované státní podpory stavebního spoření. V minulých dnech předložilo Ministerstvo financí do připomínkového řízení návrh novely zákona, která by měla podporu stavebního spoření omezit. 

Jak by se měla podpora změnit?

V současné době má každý, kdo uzavře smlouvu o stavebním spoření možnost získat státní podporu až 4 500 Kč ročně. I když lze mít uzavřeno více smluv o stavebním spoření, pouze na jednu z nich je možno čerpat státní  podporu. Stavební spoření lze uzavřít a podporu čerpat i na malé dítě. 
Výši státní podpory upravuje zákon o stavebním spoření. Státní podpora je poskytována ve výši  25 procent z ročně uspořené částky, maximálně však z částky 18 000 korun.  Novela navrhuje snížení podpory na 15 procent z ročně uspořené částky, maximálně však z částky 20 000 korun. U maximální státní podpory by tak došlo ke snížení ze 4 500 Kč na 3 000 Kč.
Na získání státní podpory má v současné době nárok ten, kdo využije úvěr ze stavebního spoření na bytové potřeby, nebo pokud spoří déle než pět let, potom může naspořené prostředky včetně státní podpory použít na cokoli. To by se mělo také změnit. Pokud nebude využit úvěr ze stavebního spoření, novela navrhuje prodloužit délku spoření na šest let. Také děti by měli mít nárok na příspěvek až od  15 let.

Co čeká současné klienty?

Máte uzavřenu smlouvu o stavebním spoření se státní podporou a nevíte jak se vás případná změna dotkne? Novela nepředpokládá zpětnou účinnost zákona, tzn. že pokud máte uzavřenu smlouvu se státní podporou i po změně byste měli na tuto smlouvu získat podporu v současné výši.
Jiná situace je pokud máte uzavřeny smlouvy bez státní podpory, které hodláte postupně v budoucnu převádět na smlouvy se státní podporou. "Nárok na státní podporu podle dosavadních právních předpisů nevzniká u smlouvy, na kterou účastníkovi ke dni účinnosti tohoto zákona nepříslušela státní podpora." Co to znamená?  I když tyto smlouvy bez státní podpory budou uzavřeny před změnou výše státní podpory, při převodu na smlouvy se státní podporou získáte v té době platnou výši podpory, tzn. sníženou.

Jak tedy vybruslit z této situace?

Uzavřete si další smlouvu
Pokud již nějakou dobu spoříte a vaše úspory na účtu stavebního spoření se blíží k výši cílové částky (tu nelze  podle podmínek stavebních spořitelen přespořit a v současné době může být i problém zvýšení cílových částek u dříve uzavřených smluv), uzavřete si ještě letos další smlouvu o stavebním spoření a převeďte si na ni  nárok na státní podporu. Tím získáte smlouvu, na kterou vám bude příslušet nárok na státní podporu v současné výši "k účinnosti zákona" (pokud ovšem návrh bude schválen s účinností  od 1.1.2004). Na tuto smlouvu můžete potom dále spořit a získávat podporu v dosavadní výši.
Co se starou smlouvou? Vyčkat do doby než si budete moci úspory včetně státní podpory vybrat a použít na cokoli, pokud ovšem nebudete čerpat úvěr, o který můžete požádat hned. Možná na této smlouvě přijdete o jednu nebo dvě státní podpory (než splníte podmínku pěti let spoření), ale zato si na nové smlouvě zachováte podmínky pro získání státní podpory v současné výši i pro další období.

Spořte na svou současnou smlouvu
Uzavřeli jste si smlouvu o stavebním spoření teprve před nedávnem? Pro vás se by se nemělo nic změnit. Pokud jste smlouvu uzavřeli se současnou státní podporou, potom vám bude náležet i v příštích letech. Můžete dále na svou smlouvu spořit a těšit se ze státní podpory.

Ještě nemáte stavební spoření?
Potom neváhejte a smlouvu si ještě letos uzavřete! Později byste mohli litovat. A nezapomeňte ani na své děti! Nejjednodušší cestou ke smlouvě o stavebním spoření je naše Prodejní centrum. Stačí si jen vybrat stavební spořitelnu, která splňuje vaše požadavky. K lepší orientaci mezi tarify stavebních spořitelen vám pomohou naše stránky týkající se stavebního spoření. Zkuste se podívat třeba zde.

Na závěr je nutné připomenout, že se zatím jedná pouze o návrh a podmínky se mohou ještě měnit. Nezbývá tedy než dále sledovat,  jak celá změna systému stavebního spoření dopadne.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ