Pojišťovací zprostředkovatelé jsou proti zdražení registrací

03.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. února (ČTK) - Finanční zprostředkovatelé nesouhlasí se změnou zákona o správních poplatcích, která zvyšuje poplatek za jejich registraci ze 2000 Kč na 10.000 korun. O návrhu ministerstva financí dnes informoval list E15. ČNB jako dohledový orgán tím chtěla sjednotit správní poplatky při zohlednění administrativní náročnosti licenční procedury. Změna by měla nabýt účinnosti v polovině tohoto roku. Zprostředkovatelé míní, že navrhovaná úprava je nesystémová a věcně neodůvodnitelná.

"Doposud registrovaní pojišťovací zprostředkovatelé už státu zaplatili na správních poplatcích téměř čtvrt miliardy Kč, výsledkem je technicky zastaralý a věcně neaktuální registr, v němž nelze najít ani historii registrovaných subjektů, jak je to běžné například v obchodním rejstříku," řekla ČTK generální sekretářka Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců Marta Gellová. Zprostředkovatelé tak podle ní dotovali jinou oblast státní správy a nyní mají noví zájemci o registraci zaplatit dokonce pětkrát více než doposud. Registrace je přitom stejně administrativně náročná jako ohlášení živnosti, které stojí tisícovku, podotkla.

Současná právní úprava pojišťovacích zprostředkovatelů není z pohledu ČNB vhodná, uvedl mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann. Hlavní nedostatky vidí v tom, že současný právní rámec neumožňuje efektivní dohled nad pojišťovacími zprostředkovateli, je možná vícenásobná registrace, úprava povinností při informování klienta je proti kapitálovému trhu nevyhovující. ČNB postrádá i dostatečné možnosti postihu pojišťovacích zprostředkovatelů. Nyní ČNB registruje přes 120.000 pojišťovacích zprostředkovatelů.

Noví pojišťovací zprostředkovatelé nyní hradí registrační poplatek 10.000 Kč nebo 2000 Kč. Částku 10.000 Kč za novou registraci platí pojišťovací agenti a pojišťovací makléři, 2000 Kč za novou registraci pak platí vázaní pojišťovací zprostředkovatelé, podřízení pojišťovací zprostředkovatelé a výhradní pojišťovací agenti. Návrh ČNB počítá se sjednocením správního poplatku za registraci všech skupin pojišťovacích zprostředkovatelů na 10.000 Kč.

Změna výše poplatků může být prospěšná zejména největším domácím pojišťovnám, upozornil člen představenstva Broker Consulting Pavel Matoušek. Zaměstnanci pojišťoven podle něj nemusí plnit žádné povinnosti, které jsou kladeny na zprostředkovatele, a nemusí mít ani potřebné vzdělání. "Prodávají lidem nikoli to nejlepší na trhu, ale to, co mají po ruce, a mohou tak činit bez analýzy potřeb klientů, kterou ze zákona nemusí provádět. Produkty, které nabízejí, jsou zpravidla z portfolia jen jedné finanční instituce nebo finanční skupiny," dodal.

Zvýšení registračního poplatku podle Matouška ztěžuje podmínky pro vstup do oboru zejména mladým lidem, studentům či absolventům vysokých škol. "Zcela zásadním způsobem stát znevýhodňuje jednu skupinu podnikatelů, kteří mají tu smůlu, že podmínky pro získání jejich podnikatelského oprávnění nejsou upraveny živnostenským zákonem. Zvýšení poplatků rozhodně nepovede ke zvýšení kvality poradenství. Naopak se výrazně zvýší náklady zprostředkovatelů na jejich činnost. A to zvyšuje také výslednou cenu pro spotřebitele," poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK