Britský automobilový trh zahájil nový rok poklesem

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. února (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v Británii se v lednu meziročně propadl o 11,5 procenta na 128.811 vozů. Uvedl to dnes britský svaz výrobců a prodejců motorových vozidel (SMMT). Dodal, že letošní rok bude pro britský automobilový průmysl obtížný.

K lednovému poklesu přispěl konec vládního programu šrotovného. "Představuje to začátek náročného roku pro britský automobilový průmysl," řekl generální ředitel SMMT Paul Everitt. Dodal, že spotřebitelská důvěra je na nízké úrovni. Upozornil však, že poptávka po automobilech s nízkou spotřebou pokračuje v růstu navzdory obtížným podmínkám na trhu.

V loňském roce se prodej automobilů v Británii zvýšil o 1,8 procenta na 2,03 milionu vozů. SMMT již minulý měsíc předpověděl, že v letošním roce prodej klesne o pět procent na 1,93 milionu vozů.

Britové mohli od května 2009 žádat o slevu 2000 liber (zhruba 57.000 Kč) na nákup nového automobilu, pokud jej vyměnili za více než deset let starý vůz. Program šrotovného však v březnu skončil a jeho příznivý vliv na prodej se postupně vytratil.

Údaje o lednovém prodeji automobilů tento týden zveřejnily i další velké evropské země. V Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, prodej stoupl o 17 procent a ve Francii o osm procent. V Itálii a Španělsku se však prodej propadl o více než pětinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK