Loňský obrat holdingu Jablotron stoupl o třetinu na 1,36 mld.Kč

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 4. února (ČTK) - Obrat holdingu Jablotron loni vzrostl o třetinu na 1,36 miliardy korun. Hospodářskému výsledku pomohly především nové akvizice firmy. Výrobce elektronických zabezpečovacích systémů zaměstnával na konci roku 446 lidí, což je třikrát víc než na jeho začátku. Jablotron koupil loni v říjnu SV-Agency, která patří mezi největší české poskytovatele služeb centralizované ochrany, a před koncem roku ještě podobně orientovanou společnost ADT. Pro letošní rok plánuje holding další růst obratu zhruba o 12 procent. Novinářům to dnes řekl obchodní ředitel Miroslav Jarolím.

Jablotron se již nevěnuje pouze výrobě a prodeji zabezpečovacích zařízení, ale nabízí zákazníkům i služby v oblasti zabezpečení a ochrany majetku. Do konce letošního roku chce společnost sloučit služby pultů centrální ochrany obou koupených agentur a vytvořit jeden centrální dispečink, na který by mohlo být napojeno všech 15.000 klientů. "Centrální dispečink bude s největší pravděpodobností v Praze, v současné době hledáme vhodnou budovu," dodal obchodní ředitel.

Jablotron je čistě česká společnost, která vznikla v roce 1990. V té době zaměstnávala jen čtyři pracovníky. V průběhu 20 let se vypracovala na holding s bezmála 500 zaměstnanci a více než miliardovým obratem. Největší společností holdingu je Jablotrom Alarms, který loni uskutečnil zakázky za 797 milionů korun a vykázal provozní zisk 265 milionů korun. "Zatímco na tuzemském trhu odbyt Jablotronu Alarms mírně klesl kvůli krizi, vývoz se zvýšil o 15 procent," dodal Jarolím. Export se tak nyní na tržbách společnosti podílí zhruba ze 70 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK