Potřebujete okamžitě hotovost? Zkuste zpětný leasing

14.04.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Patříte také mezi ty, kterým peníze neříkají pane? Naštěstí v současné době se dá spousta věcí pořídit, i když právě nemáte dostatek peněz. Případně i získat nějakou hotovost pokud víte jak na to!

Jednou z možností, kterou lze financovat různé věci je v současné době leasing neboli pronájem. Na základě leasingové smlouvy přenechává pronajímatel (leasingová společnost) za úplatu nájemci věc aby ji užíval. Podle konkrétní úpravy smlouvy rozlišujeme leasing:

Provozní, operativní leasing je takový nájem, kdy po jeho ukončení dochází k navrácení najaté věci zpět pronajímateli. Při tomto leasingu by měl pronajímatel zabezpečit provozuschopnost předmětu operativního leasingu. Co vše se pod tímto pojmem může skrývat záleží na konkrétním případu a leasingové společnosti. Při této formě se nepředpokládá plné uhrazení ceny pronajaté věci.

Finanční leasing neboli finanční pronájem s následnou koupí najaté věci jak už samotný název napovídá je takový pronájem, kdy po ukončení nájmu je věc nájemcem odkoupena. Tento pronájem, je využívám např. k pořízení automobilu. Sice nejste vlastníkem leasovaného vozidla (tím je po celou dobu leasingová společnost), ale kromě toho, že hradíte leasingové společnosti pravidelně leasingové splátky, hradíte si také všechny další výdaje spojené s užíváním vozidla. Po ukončení leasingu (kterým v podstatě celou věc splatíte) si věc za symbolickou cenu odkoupíte.

Posledním druhem leasingu, je zpětný leasing. Při zpětném leasingu pronajímatel předmět pronájmu kupuje od nájemce a následně mu jej zpětně pronajme na základě leasingové smlouvy. Proč to nájemce dělá? Proč prodává věc, která je jeho a následně si ji opět pronajímá? Odpověď je jednoduchá.  Věc, kterou využíval, využívá i nadále. Navíc získá peníze, které potřebuje a momentálně nemá.

Pokud tedy máte automobil, můžete si zkusit obdobu zpětného leasingu přímo na něm.
Nevíte jak? Zkuste tento postup:

Dovezte auto do některého z autobazarů, se kterým leasingová společnost spolupracuje. Na stavu vašeho vozu záleží, jestli ho bazar a za kolik od Vás vykoupí. Předpokládejme, že Vám za něj nabídne 150 tisíc korun.
S leasingovou společností uzavřete smlouvu s akontací například 50 tisíc korun. Bazar Vám vyplatí rozdíl mezi cenou vozu a akontací.  Vůz se nyní stane majetkem leasingové společnosti a Vy jako původní majitel jej začnete splácet.

Co jste získali? Máte v ruce hotovost a s tou  můžete nakládat podle svého uvážení. Ale pozor, na druhé straně jste se smlouvu s leasingovou společností zavázali také k tomu, že budete leasovaný automobil splácet. I když na splátkách zaplatíte určitě více než kolik jste získali, můžete tak vyřešit vaši momentální tíživou finanční situaci!

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky