ČOV podal návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky

04.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. února (ČTK) - Český olympijský výbor (ČOV) spolu s Orlem a Sdružením sportovních svazů ČR (SSS) dnes podal návrh na svolání mimořádné valné hromady loterijní společnosti Sazka. Akcionáři žádají změnu stanov, která umožní vstup strategického partnera do firmy, změny v řízení loterijní společnosti a odvolání předsedy představenstva Sazky Aleše Hušáka ze všech funkcí. ČOV to dnes uvedl v tiskové zprávě zaslané ČTK.

Pro vyvolání valné hromady jsou potřeba minimálně tři procenta akcionářů. ČOV drží v Sazce dvě procenta, SSS 3,56 procenta a Orel 0,88 procenta. Sazka musí valnou hromadu svolat do 30 dnů.

Ke vstupu případného investora do Sazky, kterých se v posledních týdnech objevilo několik, je podle ČOV potřeba změnit stanovy Sazky. Ty nyní určují, že akcionářem Sazky mohou být jen občanská sdružení působící v oblasti sportu a tělovýchovy. "Důvodem je otevření akcionářské struktury strategickému partnerovi, které může vložit do Sazky potřebné prostředky ve formě zvýšení základního kapitálu pro odvrácení závažných rizik vyplývajících z neuvážené investiční činnosti Sazky," stojí ve zprávě.

Do stanov by se také podle ČOV mělo zanést ustanovení, podle kterého nemůže být současný nebo bývalý člen představenstva společnosti generálním ředitelem Sazky. Nově by Sazku měli podle ČOV také zastupovat dva a více členů představenstva. Důvodem návrhu má být vytvoření pojistek proti možnému zneužití postavení jediné osoby.

ČOV, Orel a SSS tvrdí, že akcionářům Sazky jsou poskytovány zkreslené informace o stavu majetku a závazků společnosti. V účetnictví Sazky jsou podle nich zahrnuty zřejmě nedobytné pohledávky za Občanským sdružením Zelený ostrov ve výši asi 1,734 miliardy korun a za společností Bestsport ve výši zhruba 5,844 miliardy Kč. Závazky společnosti podle nich přesahují o několik miliard korun její majetek a společnost je tedy předlužena.

Výkonný výbor ČOV mluvil o nutnosti svolat mimořádnou valnou hromadu Sazky již 19. ledna, kdy doporučil jednat se všemi možnými finančními partnery, kteří nechtějí zachovat současné vedení Sazky.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení, působící v tělovýchově a sportu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK