Přírůstek volných míst neznamená obrat k lepšímu, míní analytici

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. února (ČTK) - Lednové zvýšení počtu volných pracovních míst v Česku není podle analytiků důvodem k optimismu. Nárůst byl totiž jen mírný a ani zdaleka neznamená, že by se situace na trhu práce obrátila brzy k lepšímu. Analytici trhu práce to uvedli v komentářích k dnešním údajům ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) o růstu lednové nezaměstnanosti. Nezaměstnaných bude podle nich v nejbližší době dále přibývat.

Podle MPSV se v lednu zvýšila míra nezaměstnanosti o desetinu procentního bodu na 9,7 procenta. Počet lidí bez práce evidovaných na úřadech práce se proti prosinci zvýšil o 10.312 na 571.863 lidí. Vzrostl ale i počet volných pracovních míst, stoupl o 1,9 procenta na 31.393.

"V lednu sice přibylo 590 nových míst, ale ve srovnání s loňským lednem jich je o 164 méně," uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky. Ještě nepříznivěji podle něj vyznívá údaj o počtu uchazečů na volné pracovní místo. Zatímco od loňského února počet zájemců o práci na jedno volné místo klesal a v srpnu připadalo na jednu pracovní nabídku 13,7 uchazeče, letos v lednu to bylo již 18,2. "Leden tak prakticky vyrovnal loňský prosinec, který byl vůbec nejhorší v historii," dodal Frayer.

Ani podle Petra Dufka z ČSOB není nárůst volných pracovních míst náznakem obratu k lepšímu. "Zaměstnance přijímá zatím jen průmysl, zatímco ostatní odvětví v ekonomice své stavy snižovala," uvedl. Nová místa a pokles nezaměstnanosti lze podle něj čekat až na jaře, kdy se znovu objeví sezonní práce v zemědělství, službách a částečně i ve stavebnictví.

"Zásadnější změnu k lepšímu na trhu práce lze však očekávat až poté, co se k růstu hrubého domácího produktu přidá rostoucí spotřeba domácností a vlády," dodal k tomu hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Růst tažený pouze exportem podle něj výraznější pozitivní obrat na trhu práce nepřinese. Přínos vývozu byl vidět na datech ve druhém a třetím čtvrtletí loňského roku a do značné míry se již vyčerpal. "Trendové zlepšení situace na trhu práce tak očekáváme nejdříve ve druhé polovině letošního roku a spíše až v roce 2012," uvedl Mertlík.

Za nárůstem nezaměstnanosti v lednu stály podle analytiků především sezonní faktory. "Období prosince až března vždy bývá z pohledu míry nezaměstnanosti napnuté, protože chladné počasí znemožňuje řadu venkovních prací, například ve stavebnictví či v zemědělství," popsal Vladimír Pikora z Next Finance. K tomu se přidružilo i ukončování pracovních smluv na dobu určitou, sjednané většinou ke konci roku.

Lednový výsledek přitom mohl být ještě horší, nebýt toho, že se velká část nových nezaměstnaných nahlásila na úřady práce již koncem loňského roku. Důvodem jsou změny ve vyplácení podpor v nezaměstnanosti, které vstoupily letos v platnost. Noví uchazeči o práci si od ledna například nemohou přivydělat k podpoře a nárok na ni mají až poté, co uplyne období, za které dostali v práci odstupné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK