Slovenské ministerstvo financí zvýšilo odhad HDP do roku 2014

08.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 8. února (ČTK) - Slovenské ministerstvo financí dnes mírně zlepšilo výhled růstu hrubého domácího produktu v nejbližších letech. Letos by si měla ekonomika polepšit o 3,4 procenta proti 3,3 procenta z předchozí prognózy na podzim loňského roku. V roce 2012 by měl růst HDP zrychlit na 4,8 procenta, stejné tempo si podle odhadu udrží až do roku 2014.

Ekonomiku letos podle prognózy potáhne především zahraniční poptávka, investice a zásoby. "Od roku 2012 se v důsledku zlepšení na trhu práce očekává také oživení spotřeby domácností. Negativní rizika vyplývají převážně z možnosti bubliny v asijských ekonomikách a z negativních důsledků dluhové krize," dodalo ministerstvo v komentáři.

Úřad mírně zlepšil také odhad loňského výkonu slovenské ekonomiky, který by měl stoupnout o 4,1 procenta proti poklesu o 4,8 procenta v krizovém roce 2009. Údaje o hrubém domácím produktu za rok 2010 oznámí slovenský statistický úřad začátkem března.

Ministerstvo očekává v nejbližších letech pouze pozvolný růst zaměstnanosti. "Oživení zaměstnanosti bude pomalé a navíc bude v roce 2011 ovlivněno fiskální restrikcí ve formě propuštění ve veřejné správě a státních podnicích. Domácí růst by měl letos táhnout zejména průmysl, v dalších letech by hlavním faktorem růstu zaměstnanosti měly být služby," píše se v materiálu. Jeho autoři však upozorňují, že počet zaměstnaných ani v roce 2014 nedosáhne "předkrizové" úrovně.

Míra nezaměstnanosti by měla letos činit 13,9 procenta a do roku 2014 se má snížit na 11,8 procenta.

Průměrná roční inflace vypočítaná podle metodiky EU letos podle ministerstva výrazně stoupne na 3,4 procenta z loňských 0,7 procenta. V růstu cen se projeví zdražování energií, zvýšení sazby daně z přidané hodnoty a dalších spotřebních daní. Nad tříprocentní hranicí zřejmě zůstane průměrná roční inflace i v dalších třech letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK