Vodafone do konce léta zvýší pokrytí 3G na 60 procent populace

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. února (ČTK) - Mobilní operátor Vodafone výrazně urychlí rozšiřování své mobilní sítě třetí generace. Do konce léta chce zvýšit pokrytí 3G ze současných 42 procent na 62 procent populace. ČTK to řekli zástupci společnosti.

Větší intenzita budování rychlé datové sítě částečně souvisí s kroky konkurence. Telefónica O2 a T-Mobile v úterý oznámily, že budou 3G do nových lokalit rozšiřovat společně. Šestiletý kontrakt počítá s vybudováním tisíce základnových stanic, které budou sdílet oba operátoři.

"Už teď jsme dvojkou na trhu v pokrytí rychlým mobilním internetem a neustále zrychlujeme. Nyní se soustředíme na pokrývání okresních a menších měst," uvedla generální ředitelka Vodafonu Muriel Antonová.

Vodafone využívá pro provoz 3G sítě nejnovější technologii HSPA (High Speed Packet Access) od společnosti Huawei. Zamýšlené zvýšení pokrytí zhruba o 20 procentních bodů odpovídá vybudování okolo tisícovky vysílačů.

Kromě 3G sítě mohou zákazníci Vodafonu využívat mobilní datové připojení přes CDMA síť MobilKomu, která pokrývá 75 procent populace, a síť Edge, jejíž pokrytí je dostupné 95 procentům obyvatel.

Konkurenční Telefónica O2 pokrývala na konci roku sítí 3G celkem 43 procent populace a T-Mobile 37 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK