Coca-Cola díky akvizici výrazně zvýšila tržby i zisk

09.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. února (ČTK) - Největší světový výrobce nealkoholických nápojů, americká společnost Coca-Cola, hospodařil ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku s čistým ziskem 5,77 miliardy dolarů (asi 102,4 miliardy Kč). Proti stejnému období předchozího roku je to nárůst na více než trojnásobek, respektive o 275 procent. Tržby se zvýšily o 40 procent na 10,5 miliardy dolarů (asi 186,3 miliardy Kč).

Oba hlavní údaje, tedy jak tržby, tak zisk, jsou výrazně vyšší, než je pro Coca-Colu zvykem. Příčinou je akvizice severoamerických stáčíren společnosti Coca-Cola Enterprises, jejichž převzetí firma dokončila na začátku čtvrtého čtvrtletí. Kromě tohoto jednorázového vlivu firmě pomohl k lepšímu hospodaření i vyšší odbyt.

Zisk na jednu akcii dosáhl 2,46 USD, a zvýšil se tak z předchozích 66 centů, kde byl o rok dříve. Bez jednorázových příjmů nicméně zisk na akcii činil 72 centů, což je přesně v souladu s odhady analytiků v anketě organizace FactSet. U tržeb ale firma nepatrně překonala odhady, analytici totiž počítali s tržbami deset miliard dolarů.

Na růstu tržeb se přibližně z 37 procent podílela zmíněná akvizice stáčíren. Coca-Cola přitom není jedinou firmou z oboru, která své stáčírny v Severní Americe měla vyčleněny v samostatném podniku, ale rozhodla se je koupit. Podobně postupoval i její největší rival, společnost PepsiCo. Motiv byl v obou případech stejný: ušetřit na nákladech, urychlit inovaci a posílit kontrolu nad distribucí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK