Verizon ukončil tříletý monopol rivala AT&T na prodej iPhonu

10.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/San Francisco 10. února (ČTK) - Americký mobilní operátor Verizon Wireless začal prodávat mobily iPhone od společnosti Apple, a ukončil tak více než tříletý monopol, které měl v USA na tyto telefony konkurenční operátor AT&T. O nynější spuštění prodeje žádaného mobilu ale nebyl takový zájem, jak se očekávalo, napsala agentura Reuters.

Jindy bývaly v první den prodeje iPhonů fronty před obchody delší, například loni v létě, kdy šel poprvé do prodeje poslední model iPhone 4. O krátkých frontách se zmiňují i analytici.

V New Yorku, kde jsou nyní teploty pod bodem mrazu, stály před prodejnami Verizonu pouze fronty o deseti až čtyřiceti lidech. A v San Francisku, kde je počasí mírnější, bylo ráno před otevřením prodejny Verizonu na Market Street ve frontě jen dvacet lidí.

"Zahnul jsem za roh a čekal jsem, že uvidím obrovskou řadu a nebylo tu nic," řekl Bruce Burbach, který se do fronty postavil jako první ve čtyři hodiny ráno. Burbach odchází k Verizonu od AT&T, protože s jeho službami není spokojen.

"Je sice chladno, ale že tu není spousta lidí, kteří by na spuštění prodeje dorazili, je překvapivé," uvedl analytik Walter Piecyk ze společnosti BTIG, který některé prodejny v New Yorku obešel. Podotkl, že Verizon své zaměstnance připravil na masy, ale ty se nedostavily.

Podle analytika Michaela Nelsona z Mizuho Securities USA investiční komunita ani žádné obří fronty neočekávala vzhledem k tomu, že nyní nešel do prodeje nový produkt. Také připomněl, že spousta stávajících zákazníků Verizonu si iPhone objednala předem.

Podle analytiků by Verizon mohl letos prodat nejméně 12 milionů iPhonů. Sám výrobce Apple jich za poslední celé čtvrtletí prodal 16,2 milionu, a vytvořil tak tržby přes deset miliard dolarů. Přístroj je dostupný v 90 zemích u 185 operátorů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK