Asijské akcie převážně oslabují, zpevňuje dolar

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 11. února (ČTK) - Ceny akcií na burzách v Asii dnes převážně klesaly, v růstu naopak pokračovala Čína, která jde většinou vlastní cestou a vývoj na globálních trzích ji příliš neovlivňuje. Na devizových trzích začalo opět klesat euro, které srážejí nové obavy o vývoj eurozóny. Naopak dolar k většině hlavních světových měn zpevnil. Na akciových trzích v Japonsku se kvůli státnímu svátku neobchodovalo.

Hlavní index burzy v Hongkongu Hang Seng během první části obchodování mírně zpevnil, později se ale zisků vzdal a vykazoval ztrátu kolem jednoho procento. Dostal se tak na 22.493 bodů a z letošního maxima, na němž byl v polovině ledna, už odepsal asi osm procent. Ztráty za celý týden přesahují pět procent a jsou nejvyšší od loňského jara.

Jinak si vedla zmíněná Šanghaj, kde hlavní index Shanghai Composite sice zahájil obchodování nepatrným poklesem, později se ale vrátil k růstu. Krátce před koncem obchodování vykazoval zisk zhruba 0,3 procenta na 2826 bodů. Od letošního minima, kde byl v druhé polovině ledna, už zpevnil asi o čtyři procenta.

Akciové trhy od loňského listopadu prakticky nepřetržitě rostly a podle analytiků jsou dávno zralé ke korekci. To je podle nich i hlavní důvod, proč nyní akcie oslabují. Například burza na Tchaj-wanu podle tamního indexu TSEC dnes odepsala 2,6 procenta na 8610 bodů, burza v jihokorejském Soulu klesla o 1,6 procenta na 1977 bodů. Investory zajímá hlavně vývoj na jiných vyspělých burzách.

"S&P je na 1320 bodech pořád velmi zranitelný. Musí oslabit, pokud vůbec máme uvažovat o nákupu," řekl jeden z dealerů, jehož citovala agentura Reuters. Poukázal tak na růst hlavního amerického indexu S&P 500, který po silném růstu zatím neprošel korekcí. Investoři se tak začínají čím dál víc zajišťovat proti poklesu kurzů a nakupují prodejní opce.

Na devizových trzích se k růstu vrátil dolar, jemuž pomohlo víc faktorů, vedle solidní statistiky ze Spojených států rovněž obnovené obavy o eurozónu. Dolar tak zpevnil vůči naprosté většině asijských měn, například k japonskému jenu je nejvýše za poslední měsíc. Oslabil naopak australský dolar, kde sehrály určitý vliv předpoklady, že úrokové sazby v Austrálii v dohledné době asi nevzrostou.

Euro k dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,3559 USD, dolar k jenu naopak 0,3 procenta připsal, a dostal se tak na 83,50 JPY. Australský dolar proti americkému oslabil o 0,7 procenta na 0,9973 USD, když guvernér australské centrální banky Glenn Stevens řekl, že banka je se zvyšováním úroků napřed a neměla by je zatím dál zvyšovat.

Takzvaný dolarový index, který sleduje vývoj amerického dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, zpevnil o 0,2 procenta na 78,425 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK