Nokia vstupuje do partnerství s Microsoftem, obává se Googlu

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. února (ČTK) - Největší světový výrobce mobilních telefonů, finská společnost Nokia, vstupuje do partnerství s největším světovým výrobcem softwaru, americkou společností Microsoft. Nokia tak ve videu na síti YouTube potvrdila spekulace, které kolovaly na finančních trzích. Smyslem uzavřeného partnerství je vytvořit protiváhu společnosti Googlu a jejímu operačnímu systému Android.

Nokia uvedla, že bude ve svých chytrých telefonech používat operační systém Windows Phone, jehož výrobcem je právě Microsoft. Rozhodnutí začít pracovat se softwarem konkurence je součástí nové strategie firmy, kterou chce prosadit její nový šéf Stephen Elop.

Nokia si na dnešní poledne naplánovala v Londýně prezentaci, kde plány podrobně představí finančním analytikům. Zároveň vydá aktualizovaný výhled hospodaření.

Dříve téměř neotřesitelnou pozici Nokie na globálním trhu mobilních komunikací už nějaký čas podkopává nástup nové generace mobilních telefonů a dalších komunikačních zařízení. Tento segment trhu vykazuje rychlý růst, uplatňuje se na něm ale hlavně společnost Apple se svými telefony iPhone, a zmíněný Google s operačním systémem Android. Nokia výrazně zaostává, což má nová strategie změnit.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK