ČNB: Schodek běžného účtu se v prosinci snížil na 689,3 mil. Kč

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - Běžný účet platební bilance, který je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, se v prosinci snížil na 689,3 milionu korun. V listopadu byl ve schodku téměř dvou miliard korun. Výsledek ovlivnil schodek bilance výnosů, oznámila dnes Česká národní banka.

Celková bilance zboží a služeb byla aktivní. Objem vyplacených dividend v prosinci činil 4,2 miliardy korun. V běžných převodech je zahrnuto aktivní saldo převodů do Česka z rozpočtu Evropské unie ve výši 8,6 miliardy korun, uvedla centrální banka.

Na kapitálovém účtu jsou zahrnuty příjmy z rozpočtu EU ve výši přibližně šesti miliard korun. Příjmy z prodeje emisních povolenek dosáhly 0,8 miliardy korun. Schodek běžného účtu v ročním úhrnu v delším časovém horizontu roste.

Příliv kapitálu na finančním účtu v metodice Evropské centrální banky činil 16 miliard korun. "Saldo přílivu přímých investic dosáhlo 4,9 miliardy korun, z toho saldo reinvestovaného zisku činilo šest miliard korun," uvedla ČNB. Přebytek portfoliových investic vzrostl mimo jiné vlivem emise dluhopisů v zahraničí subjekty se státní účastí v celkové výši 350 milionů eur. Tato částka byla částečně kompenzována snížením držby korunových dluhopisů vlády nerezidenty.

Saldo přílivu přímých investic v ročním úhrnu (v dlouhodobějším trendu) mírně roste. Saldo portfoliových investic v ročním úhrnu v dlouhodobějším vykazuje rostoucí příliv zdrojů.

Ostatní investice byly v prosinci v přebytku 6,6 miliardy korun, a to v důsledku změny krátkodobé pozice bank vůči zahraničí. U ostatních sektorů se snížily závazky podniků vůči zahraničí. Vklady klientů u ČNB se snížily o 7,2 miliardy korun a vláda splatila Evropské investiční bance částku 0,3 miliardy korun.

Saldo transakcí klientů ČNB po vyloučení kurzových rozdílů vedlo ke zvýšení devizových rezerv o 4,6 miliardy korun.

Prosincová platební bilance ČR (vybrané položky, v milionech Kč): běžný účet -689,3 obchodní bilance 8036,9 bilance služeb -3935,6 bilance výnosů -10.782 kapitálový účet 6778,4 finanční účet 15.986,7 přímé investice 4930,6 - v zahraničí -875,5 - zahraniční v tuzemsku 5806,1 portfoliové investice 9310,2 ostatní investice 6599,9 změna devizových rezerv *) -4565,6

*) záporné znaménko znamená nárůst

Zdroj: ČNB

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK