Česká měna dopoledne oslabovala, výrazněji k dolaru

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - Česká měna dopoledne oslabovala vůči oběma hlavním světovým měnám, výrazněji k dolaru. Kolem 10:15 klesla na 24,25 Kč/EUR a 17,92 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka koruna v úvodu dnešního obchodování oslabovala, příliš se nedařilo ani okolním měnám. "Nálada ve světě rizikovým aktivům celkově nepřeje, když se k negativním firemním zprávám přidává pokračující napětí v Egyptě," dodal.

Vlk poznamenal, že ze zápisu posledního jednání České národní banky vyplývá, že bankéři jsou rozděleni mezi skupinu podporující oficiální prognózu a ty, kdo kladou větší důraz na poptávkově inflační tlaky a podporují vyšší sazby. Do druhé skupiny se k Evě Zamrazilové přidali Robert Holman a Kamil Janáček. Jak dodal Vlk, vyrovnanost pozic a personální změna nadále představují nejistotu ohledně dalšího rozhodování.

ČNB dnes také oznámila, že schodek běžného účtu v prosinci klesl na 689,3 milionu korun. V listopadu byl ve schodku téměř dvou miliard korun. Výrazně lepší bilance běžného účtu je dobrou zprávou, ale na korunu by měla mít jen omezený vliv, míní analytik.

Dolar kolem 10:15 zpevnil na 1,3542 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK