Ocelárně ThyssenKrupp klesl zisk o téměř polovinu na 101 mil. eur

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 11. února (ČTK) - Největšímu německému výrobci ocele ThyssenKrupp klesl ve fiskálním prvním čtvrtletí čistý zisk téměř o polovinu na 101 milionů eur (zhruba 2,4 miliardy Kč) ze 195 milionů ve stejném období předchozího roku. Výsledek negativně ovlivnily mimořádné náklady na spuštění nových provozů v Americe. Tržby a nové objednávky naopak rostly a firma potvrdila předchozí výhled, který počítá v letošním fiskálním roce s růstem zisku.

Výsledky překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk 62 milionů eur. Tržby se za tři měsíce do konce prosince zvýšily o 22 procent na 11,4 miliardy eur a hodnota přijatých zakázek o 21 procent na 11,3 miliardy eur. Firma těžila hlavně z poptávky od automobilek. Evropské závody firmy koncem roku pracovaly na téměř plnou kapacitu.

Firma potvrdila předchozí výhled, podle kterého očekává za celý letošní fiskální rok do konce září 2011 růst provozního zisku na zhruba dvě miliardy eur z loňských 1,2 miliardy eur. Ztráty její americké divize Steel Americas, způsobné náklady na spuštění nových provozů v USA a Brazílii, má vyrovnat vyšší poptávka na domácím trhu a na rozvíjejících se trzích. Závody nové divize poskytnou firmě ThyssenKrupp důležitý záchytný bod v oblasti, kde rychle roste automobilový sektor a nebytová výstavba, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK